Pályázatok

Pályázat a Budapesti Építészeti Központ általános vizuális arculatára

1/0
Hirdetés
1/0
Pályázatok

Pályázat a Budapesti Építészeti Központ általános vizuális arculatára

2008.03.10. 12:17

Cikkinfó

Vélemények:
1

Dosszié:

A végső beadási határidő: 2008. március 31. 10 óra Módosított beadási határidő: 2008. április 21. 10.00 Bebizonyosodott, hogy az arculatpályázatot egy „név" pályázatnak kell megelőznie. A vizuális arculatra meghirdetett pályázatot a végleges név kiválasztása után új határidővel írják ki.

Figyelem!

41./08. sz. BÉK Elnökség határozat

Bebizonyosodott, hogy az arculatpályázatot egy „név" pályázatnak kell megelőznie, mert a Budapest Építészeti Központ elnevezés nehezen kommunikálható. Ezért kétlépcsős pályázat kiírását érezzük szükségesnek, a jelenlegi, módosítások miatt függőben lévő megszüntetésével. Az új kiírást itt tesszük nyilvánossá. A vizuális arculatra meghirdetett pályázatot a végleges név kiválasztása után új határidővel írjuk ki.

BÉK Elnökség, Építészeti Központ vezetőség

Figyelem!

A BÉK Elnöksége és a Budapesti Építészeti Központ vezetősége ezúton tájékoztatja az érdeklődőket és a pályázókat, hogy az Építészeti Központ arculatának kialakítására meghirdetett pályázat kiírása - grafikusok kérésére - kis mértékben változik.

A módosított pályázati kiírás április első napjaiban kerül közzétételre a BÉK és az Építészfórum web oldalán.


A módosított beadási határidő: 2008. április 21. 10.00

1. Bevezető
A Budapesti Építész Kamara célul tűzte ki a Budapesti Építészeti Központ létrehozását. Ilyen központok a világ szinte valamennyi nagyvárosában működnek, de országok fővárosában mindenütt. A Fővárosi és az V. kerületi önkormányzattal közös összefogással múlt év októberére megállapodás született ennek megvalósításáról.

A Budapesti Építészeti Központ Nonprofit Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2007. november 5-én kelt Alapító Okiratban foglaltak szerint jött létre, a Budapesti Építész Kamara kezdeményezésére.

Célja Budapest építészetének, építészeinek, a kapcsolódó társszakmáknak és társművészeteknek megjelenítése az érdeklődő budapestiek és az idegenforgalom számára.

* Olyan fórum biztosítása, ahol nyilvánosságot kapnak a jelentősebb budapesti fejlesztések, építések, tervezések.
* Olyan „adatbank" létesítése, mely Budapest területén a folyamatokban lévő tervezéseket regisztrálja, rögzíti a megvalósult és a meg nem épült műveket (épületeket, épületegyütteseket).
* Olyan központi kiállító hely létesítése, ahol az építészet minden „titka" megjeleníthető a városi közönség számára.
* Olyan konferencia hely fenntartása, ahol:
- az építész szakmai város-vezetés megjelenítheti elképzeléseit a város fejlesztéséről és konkrét építészet támogató tevékenységéről;
- nyilvánosságot kapnak a budapesti építészek szakmai problémái;
- a turisztika a városhoz kapcsolódhat, és így az építészeti szakértelem támogató szerephez jut, Budapest színvonalas megismertetésében;
* Olyan pont megjelenése a városban, ahol elsősorban a főváros építészetéről van szó, melyhez bárki kapcsolódhat és ahol:
- Budapest építészeti múltja megismerhető;
- a főváros "jelene" értékelhető;
- a főváros "jövője" megvitatható;
- építészeti tetteket (műveket és szándékokat) lehet "minősíteni";
- a „jó példa" ereje hat a nyilvánosságra és a nyilvánosság ereje hat az építészetre.

Az V. kerületi Önkormányzat határozatlan idejű bérleti kiutaló határozattal rendelkezésére bocsátotta a Budapest, V. Petőfi Sándor u. 5. sz. alatti önálló utcai bejárattal és portállal rendelkező mintegy 800 m² nagyságú fszt-i és pincei helyiségekből álló területet, a Központ céljainak megvalósítására.

2. Az arculat üzenete
Az építész társadalom széthúzó, az építészeti értékek megvalósításában, az építés környezetében a pénz és a hatalom, a szerző és a megbízó ellentétes érdekek mentén dolgozik. Tudjuk, hogy az építészek is széthúzóak, miközben sikerre, megvalósult épületekre vágynak, nehezen tudnak együttgondolkozni egymással. A Központ célja az építészek integrációjának megvalósítása, az építészeti értékek felismerhetővé tétele, az építészeti piac szereplőinek egymásra találása.

"Egy hely, egy lehetőség hogy az építés szereplői és az épített világ használói együtt gondolkozzanak."


Az arculat fejezze ki:

* a központi jelleget
* azt, hogy ez a találkozás helye
* a kapcsolat fontosságát
* a közvetítő szerepet

Az arculat legyen ütős, ugorjon a szembe, betűtípusa legyen jól olvasható, bauhaus-tipusú vékony betű.

3. Gondolatok

* "Építs, ne ronts!" (Széchenyi)
* "É" –k: ép - értelem - érzelem - építészet

4. Az arculat, a logó megjelenése

* pecsét
* zászló (asztali, épület)
* névjegykártya
* levélpapír
* honlap interface
* blog fejléc
* kitűző
* internet címke
* szórólap
* ajándéktárgy

5. A pályázat alapvető tartalmi elemei

* a logo
(A munkát nem szükséges az egyes arculathordozó eszközökre lebontani.)
* szlogen
* szín javaslatok
* betű javaslatok
* szívesen veszünk javaslatokat a központ rövidített nevére is

6. A pályázat legfontosabb bírálati szempontjai

* A koncepció eredetisége, mozgósító potenciálja.
* Interaktivitási lehetőségek.
* Költséghatékonyság, látványos megoldások megléte.

7. A pályázat elbírálási folyamata
A beérkező pályázatokat a Budapesti Építész Kamara Elnökségének tagjai és a Budapesti Építészeti Központ vezetőiből álló bizottság - összesen 12 fő - bírálják el a következők szerint:

A bizottság minden tagja egy 1-től 10-ig terjedő összesített pontszámot ad minden egyes pályamunkára. A legtöbb pontot elért három pályázatot a bizottság együttesen ismét elemzi. A bizottság fenntartja magának azt a jogot, hogy ehhez kiegészítő, írásbeli információkat, vagy/és személyes prezentációt kérjen a legjobbnak bizonyult három pályázótól.

Ezt követően a bizottság tagjai döntenek ezen pályázatok sorrendjéről.

8. A győztes pályázatok díjazása
A pályázat győztesét a Budapesti Építészeti Központ megbízza arculatának részletes megtervezésével.

Az első három helyezett 150.000.- Ft költségtérítést, és a Központ rendezvényeire éves ingyenes látogatói jegyet kap két fő részére.

Az első három helyezett pályamunkája bekerül az Budapesti Építészeti Központ megvalósításának menetét bemutató kiadványba.

9. A pályázat résztvevőinek köre
A pályázaton bárki részt vehet, a kiírók elsődlegesen fiatal építészek, grafikusok, egyetemi hallgatók pályázatát várják, akik vállalják a pályázat feltételeit.

10. A pályázatok benyújtási ideje
Munkanapokon, hétfő-csütörtök 8.00-16.00 között, pénteken 8.00-13.00 között.
A végső beadási határidő: 2008. március 31. 10 óra
Módosított beadási határidő:
2008. április 21. 10.00

11. A pályázatok benyújtásának helye
A pályázatokat kizárólag személyesen lehet benyújtani a Budapesti Építész Kamara Titkárságán: Budapest, VIII. ker. Ötpacsirta u. 2.

12. A pályázati anyagok benyújtásával kapcsolatos formai követelmények
Az anyagot kérjük elektronikus adathordozón (1 pld.) és nyomtatott formában (3 pld.) benyújtani. Kérjük, hogy a pályázathoz mellékeljenek egy külön, lezárt borítékot, amely tartalmazza a pályázat készítőjének nevét, címét, telefonszámát! Ugyanakkor a pályázatban semmiféle utalás nem lehet a pályázat készítőjére vonatkozóan! A pályázati anyag borítékján, valamint a mellékelendő (a pályázó nevét is tartalmazó) borítékon – a későbbi azonosíthatóság érdekében – szerepeljen ugyanaz a jelszó!

13. A pályázat végeredményének kihirdetése

* 2008. április 14-ig minden pályázó írásbeli értesítést kap a végeredményről.
* a BÉK honlapján (www.budapestiepiteszkamara.hu) – ahol a pályázati kiírás és a hozzá tartozó minden kiegészítő információ folyamatosan elérhető – megjelenteti a pályázat első három helyezettjének nevét.

A pályázat kiírója fenntartja magának azt a jogot, hogy adott esetben bármely pályázótól megvásárolja a beadott anyag valamely részletét.

A pályázat kiírója örömmel válaszolja meg a pályázattal kapcsolatban esetlegesen felvetődő, bek@t-online.hu címre beérkező kérdéseket.

Budapest, 2008. március 7.


Budapesti Építészeti Központ
vezetősége

Budapesti Építész Kamara
Elnöksége

Vélemények (1)
schigeru
2008.03.10.
18:44

Nagyívű tervek azok vannak. (Halkan kérdezem, a Design Terminál mikor nyitott meg?)

Ez aztán az ütős kiírás: „Az arculat legyen ütős, ugorjon a szembe, betűtípusa legyen jól olvasható, bauhaus-tipusú vékony betű.”

Már meg is tervezték, minek ide pályázat???

A bíráló bizottság tagjai kik lesznek név szerint? (A beérkező pályázatokat a Budapesti Építész Kamara Elnökségének tagjai és a Budapesti Építészeti Központ vezetőiből álló bizottság - összesen 12 fő - bírálják el…) Van köztük hozzáértő is, mármint tervezőgrafikus, tipográfus?

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.