Design/Formatervezés

Önfeledt alkotás másfél héten át: kővágóörsi alkotótábor

1/4

?>
?>
?>
?>
1/4

Önfeledt alkotás másfél héten át: kővágóörsi alkotótábor
Design/Formatervezés

Önfeledt alkotás másfél héten át: kővágóörsi alkotótábor

2018.05.18. 12:30

Cikkinfó

A Design rovatot támogatja a 

Földrajzi hely:
Kővágóörs, Magyarország

Kíváncsi vagy, mi hatja a fiatal építészgenerációt és milyen projektekben vesznek részt? Önfeledt, kreatív közegben gyűjtenél inspirációt? A kővágóörsi alkotótábor ennek ad helyet. A programokról, az előadókról és a tábor létrejöttéről Bán Márton és Pongor Soma mesélt nekünk. 

Mi a célotok ezzel a táborral?

A tábornak helyt adó Kővágóörs központjában évtizedek óta kihasználatlanul álló polgári házat és annak udvarát szeretnénk élettel megtölteni. Reményeink szerint a programsorozattal elindíthatunk egy olyan folyamatot, amelyben a különböző igényeknek megfelelően, a helyi közösség életébe illeszkedve, organikusan alakulhat ki egy alkotói műhely. Ennek szeretnénk egyfajta keretrendszert biztosítani, hogy a tábort követően is aktív kulturális színtérként működhessen.

Milyen programokra számíthatnak a jelentkezők?

Igyekeztünk úgy kialakítani a programokat, hogy az építészeti fókuszon túl az előbb említett, hosszabb távú terveinket is megalapozzuk. Így a szakmai programok mellett két fotókiállításra, zenei előadásokra és egy színházi témájú beszélgetésre lehet majd számítani. Három részre osztottuk a napokat: délelőtt építünk, délután túrázunk vagy strandolunk, míg este szakmai előadások vagy koncertek várhatók - a magyar zenészek mellett külön örömünkre szolgál, hogy cseh, szlovák és finn fellépők is eljönnek majd. Az esemény ideje alatt az épületet és környéket, az ezek kapcsolatában rejlő lehetőségeket vizsgáljuk. Fontosnak érezzük, hogy az építést a lehető legszabadabb keretek között tartsuk. A résztvevők kisebb csoportokban fognak együtt dolgozni tapasztalt vezetők segítségével. Az így kialakult mikroprojektek kis léptékű építészeti megoldásokon keresztül próbálják majd újraformálni a környezetet, úgy, hogy azok minél jobban illeszkedjenek a közösségi élet vagy az alkotás tereihez. Így például az épületegyütteshez tartozó pajta esténként előadások, beszélgetések, koncertek helyszíne lesz. Egy olyan közeget szeretnénk teremteni, amelyben a résztvevők önfeledten, kreatívan tölthetnek el együtt másfél hetet, úgy, hogy inspiráló élményeket vigyenek magukkal.


3/4Kik lesznek az előadók és milyen témákról fognak beszélni?

Olyan fiatal magyar stúdiókat is vendégül látunk, akik több sikeres hazai és nemzetközi építészeti projektben vettek már részt. Ők jellemzően a saját munkáikról, terveikről, hitvallásukról fognak beszélni. Nagyon örülünk neki, hogy ennyien elfogadták a meghívásunkat. Szelecsényi Balázs többek közt a tanpói napiskoláról és a Csoma’s Room projekt alakulásáról fog mesélni. Zétényi Zsófia a közterekben rejlő lehetőségekről tart előadást az Ivócsap projekt és doktori munkája kapcsán. A Studio Nomad az idei Velencei Bienállé magyar pavilonjának építészeti kiállításáról, azaz “A szabadság hídja – Új horizontok a városban című" projektről is beszél majd, amit a Kultúrgorillával közösen hoztak létre. Rajtuk kívül izgalmas témákat feszeget még a Partizan Architecture: gyakorlati és elméleti tevékenységük kiterjed az építészeti és belsőépítészeti téralakításra, bútor- és installáció tervezésre, valamint térhasználati víziók és kutatások létrehozására. A Paradigma Ariadné építészstúdió tervpályázatai és projektjei kapcsán nyújt betekintést a munkájukba, amelynek fókuszában a tervezésen túl az épített környezet tematizálásának szélesebb összefüggései állnak. Egyedüli tájépítész vendégünk a Park Studio, akik a szabad terek tervezéséről és esztétikus kialakításáról beszélnek majd. Danyi Balázs fotós képein keresztül beszéli el az épített struktúrák sokszínűségében rejlő örömöket.

Hogy színesítsük a palettát, meghívtunk egy fiatal színházi rendezőt is Fekete Ádám személyében, akitől a színházi világ feladatairól tudhatunk meg kicsit többet, ami már az építészet funkció szerinti felhasználására fókuszál. Pajter Győző egy workshop keretein belül az ácsmesterség romantikájával ismerteti meg az arra kíváncsiakat. Illetve P. Miklós Tamást, a helyi építészet kulturális örökségeinek és történeteinek ismerőjét, nagy tudású helytörténészt arra kértük fel, hogy meséljen Kővágóörsről és környékéről. Fontosnak tartjuk, hogy megismerjük és így kapcsolódjunk a környék történelméhez, ezért különösen nagy örömünkre szolgál, hogy Somogyi Győző is elfogadta meghívásunkat. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus és festő, kiváló művész, a Balaton-Felvidék népi építészetéről fog előadást tartani.

Miért pont őket hívtátok?

Az alkotás mellett egyfajta találkozóként is gondolunk a táborra. Egy olyan platformot szeretnénk létrehozni, ahol a résztvevők is jobban megismerhetik egymást, közelebb kerülhetnek egymás elképzeléseihez, közelebbről megismerhetnek különböző projekteket. A meghívott előadók jellemzően inkább a fiatal építészgenerációt képviselik: saját természetükön, beállítottságukon, filozófiájukon keresztül tudnak hozzátenni a táborhoz. A tábor mérete és időtartama szab csak határt most ennek a sornak, mert még sok olyan stúdió van, akiket szívesen látnánk, reméljük a folytatásban lesz lehetőségünk bővíteni a kört.


4/4Kiknek érdemes jelentkezni?

A tábor alapvetően egy nyitott műhely, bárki ellátogathat, és örülnénk is, ha minél többen eljönnének, részt vennének benne. Az építésben való részvételre elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik szívesen vállalnak szerepet egy közös gondolkodásra épülő alkotófolyamatban: a tervezéstől a létrehozásig. Bár korhatár vagy különösebb megkötés nincs, főleg egyetemisták, azon belül is építész, tájépítész és művészeti szakos hallgatók, frissen végzett fiatalok jelentkezésére számítunk. Ezzel kapcsolatos információk és a programtervezet elérhető a honlapunkon, illetve a Facebook oldalunkon, emellett az Instagramot is érdemes meglátogatni, itt a helyszín alakulását lehet már most napiszinten követni! Jelentkezni pedig e-mailben lehet, egy rövid bemutatkozással!


Bővebb info: kovagoorsalkototabor@gmail.com


 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.