/ 20. MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA / Early bird nevezési határidő: augusztus 1. / 20. MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA / Early bird nevezési határidő: augusztus 1. / 20. MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA / Early bird nevezési határidő: augusztus 1. / 20. MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA / Early bird nevezési határidő: augusztus 1. / 20. MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA / Early bird nevezési határidő: augusztus 1. / 20. MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA / Early bird nevezési határidő: augusztus 1.
Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

BudaPrés Cider

1/30

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
1/30

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BudaPrés Cider
Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

BudaPrés Cider

2023.12.05. 07:57

Projektinfó

BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó

URL:
BORD Építész Stúdió

Tervezés éve:
2017-2018

Építés éve:
2023

Stáblista

Megbízó: BudaPrés Kft.
Generál tervezés: BORD Építész Stúdió
Felelős tervező: Bordás Péter
Építész csapat: Benke Róbert, Hompók Zsófia, Kracker Csilla, Kulcsár Emese, Mezey Tamás, Tolvaj Tamás
Belsőépítészet koordináció: DVM Group Kft. - Nagy Orsolya, Lente Ildikó
Gépészeti tervezés: BORD Épületgépész Stúdió - Hollókövi Zoltán
Kertépítészeti tervezés: BORD Építész Stúdió - Waldmann Andrea
Fotó: Bujnovszky Tamás

Letölthető dokumentumok:

Az almából érlelt cider Magyarországon még újszerű ital, azonban készítése Európában több évszázados múltra tekint vissza. Az őszt, az aranyló napfényt, a lombok és gyümölcsök meleg színeit és illatait zárja magába. A BORD Építész Stúdió koncepcióját is ez a hangulat inspirálta.

A Buda szőlőskertjeként emlegetett Etyeken, a számtalan neves borászatnak otthont adó Öreghegyen található a BudaPrés cider birtok. Itt azonban, a mintegy 1 hektárnyi telken szőlőtőkék helyett almafák sorakoznak. Borrajongó apa és fia családi vállalkozásként vágtak bele egy almáskert és egy cider üzem létesítésébe, ahol kézműves gondoskodással állítják elő az alma levének erjesztésével készülő alacsony alkoholtartalmú italt, melyben nem a cukor, sokkal inkább az alma természetes íze dominál. A céljuk egy tágas feldolgozóüzem létesítése volt, ahol minden feltétel adott az elegáns és kifinomult magyar almabor előállításához és kóstolásához.

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
1/30
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

Ősszel, a gyümölcsök beérésével teljesedik ki a természet körforgása. Gazdag színek, aromák és textúrák veszik körbe az embert, egy tartánmintás gyapjúpulóver melege, a szüret közösségi élménye a szabad ég alatt – mindezek esszenciája a cider. Az építészeti koncepcióban a skót kocka sajátos geometriája által inspirálva, a hagyományos magastetős forma átalakul és új téri megjelenés bontakozik ki.

A hagyományos 45 fokos nyeregtető geometriájának vízszintes tükrözésével alakult ki a tömeget meghatározó alapegység. Ezen alapegységet vízszintesen és függőlegesen is eltolva, majd sorolva jött létre a végső épülettömeg, amelyet a lejtő esésvonalával párhuzamosan helyeztünk el az északkeleti fekvésű telek felső részén, félig a talajba süllyesztve. A rombusz keresztmetszetű „alagutak" mindkét vége üvegfallal zárul, így teremtve kapcsolatot a kertben található almafákkal és a tájjal.

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
13/30
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

Az épületben a különböző rendeltetésű terek három szinten, logikusan elkülönítve helyezkednek el. A terepszint alatt csarnokméretű tér fogadja be az üzemi területeket, amelyeket a lejtő felől, egy gazdasági udvarról tárunk fel. Itt történik a gyümölcsfeldolgozás, erjesztés. Fölötte található a kiszolgáló szint, a vendégterek, bár, fogadó- és bemutatótér, ahonnan teljes panoráma nyílik. A vasbeton tartószerkezet lehetővé teszi, hogy helyenként a födém és falak elhagyásával izgalmas vizuális kapcsolatok jöjjenek létre az egyes terek között. A vendégtérből átlátás nyílik a gazdasági udvarba, láthatók a hordók, palackok, és helyenként feltárul a kert és a szabad ég is. Különböző méretű, formájú és belmagasságú terek nyílnak egymásba, míg mindenhol érezhető az egyedi geometria. A legfelső szinten, az átértelmezett nyeregtetők “padlásterében" irodák, kiszolgáló, üzemeltetési és gépészeti terek találhatók. A játékos tömeg átlátszó felületein éjszaka kiszűrődő fény teszi különlegessé az épület látványát.

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
28/30
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás
17/30
BORD Építész Stúdió: BudaPrés Gyümölcsfeldolgozó. Fotó: Bujnovszky Tamás

A külső megjelenést meghatározó anyagok a téglány formájú antracit kerámia cserép, az állókorcos fémlemezfedés, a vakolt felületek, az alumínium nyílászárók és függönyfalak, valamint a helyenként felbukkanó modern technológia fémes csillogása. A belsőépítészet is igazodik az építészeti koncepcióhoz. Az üzemi terekben a funkcionális szempontok állnak a fókuszban, jól látható a nyers technológia, a beton szerkezeti elemek és műgyanta padlófelületek. A vendégterekben és az irodában a látszóbeton, fa, alumínium és az üveg a meghatározó anyagok. A ferde mennyezeti födémekre kettős lécvázra szerelt rusztikus faburkolat került, melyhez bontás előtt álló, gazdasági épületek szerkezeti elemei lettek újrahasznosítva. A svédpadló és a geometriához illesztett fa, beépített burkolatok meleg hangulatot teremtenek a belső terekben.

BORD Építész Stúdió

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.