/ AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024
Közélet, hírek

2011. júliusi évfordulók

1/4

Breuer Marcel: Cleveland Museum of Art

Szent Anna templom, Taksony

Hauszmann Alajos: Széll kastély, Rátót

?>
Breuer Marcel: Cleveland Museum of Art
?>
Szent Anna templom, Taksony
?>
Hauszmann Alajos: Széll kastély, Rátót
?>
1/4

Breuer Marcel: Cleveland Museum of Art

Szent Anna templom, Taksony

Hauszmann Alajos: Széll kastély, Rátót

2011. júliusi évfordulók
Közélet, hírek

2011. júliusi évfordulók

2011.07.05. 08:20

Építészekhez, építészethez köthető évfordulók Baku Eszter összeállításában.

  • 145 éve, július 1-jén született Jendrassik Alfréd építész, a magyarországi modern kórházépítési alapelvek kidolgozója és alkalmazója. Oklevelét a budapesti műegyetemen kapta meg 1891-ben. 1893-ban állami szolgálatba lépett, előbb a kereskedelemügyi minisztériumban, majd 1903-tól a belügyminisztériumban dolgozott, ahol főleg közegészségügyi építkezésekkel foglalkozott. 1911-ben megnyerte a magyar orvosok és természetvizsgálók vándorülése alkalmából a modern kórházépítés alapelveinek megírására kitűzött pályázatot. Művei között több budapesti és vidéki bérház, villa és templom is szerepel. Legismertebb alkotása a Mátrai Állami Szanatórium.
Breuer Marcel: Cleveland Museum of Art
1/4
Breuer Marcel: Cleveland Museum of Art

30 éve, július 1-jén halt meg Breuer Marcel építész, formatervező, a 20. századi építészet-, művészet-, és designtörténet kiemelkedő alakja. Középfokú tanulmányai elvégzése szülővárosához, Pécshez köti, ahonnan 1920-ban a bécsi Művészeti Akadémiára jelentkezett, hogy szobrászati tanulmányokat folytasson. Fél év bécsi tanulás után Weimarba utazott, és a Bauhaus keretében Walter Gropius tanítványaként működött, míg 1925-ben mesterlevelet kapott. A Bauhaus dessaui fennállása során az iskola asztalosműhelyének vezető tanára lett, s tervezte első csővázas székét, amely ismerté tette nevét szinte az egész világon. Berlinbe való költözése után készült el első kivitelezett épülete Wiesbadenben 1932-ben, amelyet egy párizsi nemzetközi tervpályázaton elért első díjas helyezés is gazdagított. 1934-ben hazaköltözött, s Budapesten Fischer Józseffel és Molnár Farkassal dolgozott együtt, többek között a Budapesti Nemzetközi Vásár tervpályázatán, ahol első díjat nyertek. Itthon a Mérnöki Kamara nem vette fel tagjai közé, ezért építészi tevékenységet hivatalosan nem folytathatott. Rövid hazai tartózkodása után Angliába ment, majd Gropiussal együtt az USA-ba, ahol mindkettőjüket a Harvard Egyetem építészeti fakultásának oktatóivá nevezték ki.
Magántervezői gyakorlatot is folytatott Gropiusszal, 1941-től pedig önállóan, New York-i irodájában. 1970-től a Budapesti Műszaki Egyetem díszdoktora.  Sok megvalósult épülete közül a legfontosabbak: Museum of Modern Art, New York (1949); Breuer-ház, New Canaan, Connecticut (1951); Grammar School, Litchfield, Connecticut (1953-56); UNESCO székház, Párizs (Nervivel és Zehrfusszal, 1953); Szt. János apátság és egyetem (1953-68), Collegeville, Minnesota (1953-61).

  • 95 éve, július 5-én született Valentiny Károly Ybl Miklós-díjas építész, városépítész, aki 1951-ben elkészítette Kazincbarcika teljes városrendezési tervét. Terveiért két évvel később Ybl-díjat kapott. 1950-től a Lakó- és Kommunális Épületeket Tervező Vállalat, majd a Városépítési Tervező Vállalat tervezője volt. Városrendezési és szervezési kérdésekkel foglalkozott.
  • Szent Anna templom, Taksony
    2/4
    Szent Anna templom, Taksony

    115 éve, július 8-án született Csonka Pál Kossuth-, és Állami-díjas építészmérnök, műegyetemi tanár, a műszaki tudomány doktora. Édesapja, Csonka János találta fel a karburátort. 1914-1920 között, katonai szolgálattal megszakítva, a budapesti József nádor Műegyetem hallgatója volt, s tűnt ki eredményeivel. Több pályázaton vett részt, s nyert második díjat kezdő mérnökként (Székesfehérvár, Szombathely, Margitsziget). 1927-től ismét az egyetem felé vitte az útja, s mint gyakornok dolgozott az alkalmazott szilárdságtani laboratóriumban, majd  előadóként az építészeti osztályon, s adjunktusként a szilárdságtani tanszéken tanított, majd tanszékvezetővé választották. 1957-től 1969-ig, nyugdíjba vonulásáig az MTA szilárdságtani kutatócsoportjának vezetője, 1969-től tudományos tanácsadója volt. Az Acta Technica és a Műszaki Tudomány-technika szerkesztője volt. A műszaki mechanikai létesítmények elmélete és vizsgálata, a szilárdságtan és építésmechanika, a rugalmasság- és képlékenységtan terén elért eredményeiért a műszaki tudományok doktora címet kapta meg, a képlékeny kihajlásra és a rugalmas körhengerhéjra vonatkozó kimagasló eredményeiért Kossuth-díjjal, a műszaki mechanika, a szilárdságtan és az építéstechnika tudományterületén elért eredményeiért pedig Állami díjjal tüntették ki. Tervei szerint épült a taksonyi templom ellipszis alakú héjszerkezettel készült kupolája.

  • 130 éve, július 11-én született Zerkovitz Béla építész, aki Hauszmann Alajos munkatársaként dolgozott, azonban zeneszerzői munkásságáról is ismert.
  • 85 éve, július 11-én kezdték el építeni az egykori Regnum Marianum templomot, melyet Kotsis Iván tervezett, s melyet később lebontottak.
  • 105 éve, július 17-én született Károlyi Antal Ybl Miklós-díjas építész, műemlék restaurátor. Fiatal építészmérnökként Györgyi Dénes és Wälder Gyula irodájában dolgozott. Az 1938-as évi budapesti Eucharisztikus Világkongresszus építészeti pályázatán második díjat nyert. Részt vett a komlói, a tatabányai, a várpalotai, a kazincbarcikai lakótelepek tervezésében. Kiss Tiborral közösen végezték a Vígszínház újjáépítését. 1954-től kezdve tervezte Szombathely rekonstrukcióját.
  • 55 éve, július 25-én halt meg Borbíró (Birbauer) Virgil építész, szakíró, a modern magyar építészet kiemelkedő alakja. Olaszországi tanulmányút után 1915-ben iratkozott be a müncheni egyetemre, ahol 1918-ban diplomát, s két évvel később doktori fokozatot szerzett. Tervezői munkásságából kiemelkedik a Székesfőváros Elektromos Műveinek kelenföldi erőmű telepe, amelyet 1925-ben Reichl Kálmánnal közösen kezdtek tervezni, majd Reichl halála utána Borbíró egyedül fejezte be a megbízást 1934-ben. Reichl hatására megismerkedett az észak-európai, főleg téglaépítészettel. Németországi és hollandiai tanulmányútjairól a Magyar Mérnök- és Építész Egylet előadásain számolt be. Egyre inkább foglalkoztatta a modern építészet és a lakáskérdés, amelyekről rendszeresen publikált a Vállalkozók lapja hasábjain, majd 1928. májusától az általa szerkesztett modern építészetet propagáló folyóiratban a Tér és Formában. 1945–48 között a Fővárosi Közmunkák Tanácsa, a Magyar Művészeti Tanács tagja. 1947–49 között építésügyi államtitkárként feladata az újjáépítés megszervezése volt. 1948–49 között a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. (Turistaház, Galyatető, 1921., tihanyi Sportszálló és a Králik Lászlóval együtt tervezett budaörsi repülőtér felvételi épülete)
  • Hauszmann Alajos: Széll kastély, Rátót
    3/4
    Hauszmann Alajos: Széll kastély, Rátót

    90 éve, július 31-én halt meg Hauszmann Alajos építész, egyetemi tanár, az MTA tagja. Építészeti tanulmányait a budapesti műegyetemen kezdte, majd 1866-tól a berlini akadémián folytatta s itáliai tanulmányúton gazdagította ismereteit a reneszánsz építészetről. Hazatérve Magyarországra Szkalintzky Antal irodájában dolgozott két évig, majd létrehozta saját irodáját 1870-ben, ahol az évek során együtt dolgozott többek között Alpár Ignáccal, Lajta (Leitersdorfer) Bélával és Komor Marcellal. Két évvel később a József nádor Műegyetem tanáraként is dolgozott. 1902-ben a megalakuló Magyar Építőművészek szövetsége első mesterének (elnök) választotta, s két évig töltötte be e tisztséget. Működése során az ő feladata volt a Szervezet működésének beindítása, a bizottságok megszervezése. Míg korai munkáin a neoreneszánsz hatása érződik (István kórház, Erzsébet kórház), ahol a tégla architektúra lehetőségeit próbálta kihasználni, addig később egyre inkább a neobarokk felé mozdul, s a századfordulótól inkább ez jellemzi műveit. (New York palota, Királyi Kúria/Néprajzi Múzeum). Késői munkáin már a szecesszió hatását lehet felfedezni (Műegyetem Központi épülete). Elméleti munkássága is jelentős, önéletrajzi írása fontos kordokumentumnak, forrásnak számít.

    Vélemények (0)
    Új hozzászólás
    Nézőpontok/Történet

    A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

    2024.03.20. 14:15
    9:15

    Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

    Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

    Design

    Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

    2024.03.20. 14:14
    8:50

    800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

    800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.