Épülettervek/Hallgatói terv

Turia Spa – Fürdőépület, Valencia – Spanyolország

1/11

?>
?>
?>
?>
munkaközi makett
?>
végleges
?>
végleges
?>
?>
?>
pezsgőfürdő medence
?>
hidegvizes medence
?>
1/11

Turia Spa – Fürdőépület, Valencia – Spanyolország
Épülettervek/Hallgatói terv

Turia Spa – Fürdőépület, Valencia – Spanyolország

2007.01.12. 12:40
MÉD

Rudnai Eszter 2006-os Diplomaterve az Építés Fejlődéséért Alapítvány diplomadíj pályázatán "az épület színvonalas építészeti megjelenéséért és a történetiséghez való illeszkedő gesztusáért" költségtérítésben részesült.

VALENCIA

 

 

Valencia Spanyolország harmadik legnagyobb városa közel 800 000 lakossal, melyet a rómaiak alapítottak a Turia folyó mellé i.e. 138-ban, majd az arabok elhódították, a kereszténység térhódítása idején pedig Aragón királysága alá került.

 

 
Valencia a Turia folyónak köszönheti létezését, ez a folyó határolta le a várost évszázadokon át és ezt a határt csak a 20. században lépte át. Turia vizét öntözésre használták, a mórok erre csatornarendszert is építettek ki. A folyóban vagy alig volt víz – ilyenkor itt legeltettek - , vagy kiáradt. Az időszakos áradások miatt a 16. században kezdték el a folyó kőpartfalait, kőhidait építeni, melyekből ma a Puente de la Trinidad, Real, Serranos és az el Mar maradtak fenn. Az 1957-es áradás történelmi változást hozott a város életében, hidakat, épületeket elsodorva, tonnányi szemetet és sarat hagyva maga után. Ezután határozták el a folyó városi torkolatnál való elterelését. Először a helyére autópályát akartak építeni, de a valenciaiak kiharcolták maguknak, hogy park, zöld zóna legyen. A jogi lépések után a 80-as években kezdődött meg a folyó parkosítása.
 
 

A folyó elterelése egy jelentős földsávot, 230 Ha-t hegyott maga után. Alapos urbanisztikai analízist kívánt a meder városi szövetbe illesztése. A projekt globális volt, de nem egységes. A területet szekciókra osztották, és különbözőképpen fogalmazták meg funkcióikat, monumentális zöldterület, botanikus kert, sportzóna, stb. Mára a medret kultúrális és sport zónává alakították a Ciudad de las Artes y las Ciencias-szal – a Művészetek és Tudományok Városával. A terület fejlesztéséhez több tervezés, kivitelezés alatt álló projekt kapcsolódik a folyó északi részén lévő a Parque de Cabecera bioparkjával, focimúzeumával és a Vetges Tu területén tervezett Folyó Múzeummal.

 
TERVEZÉSI TERÜLET

 

 
A tervezési terület a Trinidad szekció, a Puente de la Trinidad és a Puente del Real 16. századi hídjai között, közvetlen a középkori városrész mellett egy 68 800 m2-es terület. Ez a rész a Los Viveros Forestales Municipales-hez – a Városi Erdei Faiskolához - tartozott. Itt növesztették meg a meder parkjának fáit. Ma ez egy szabad, üres terület kevés fiatal fával. Ezt a területet elsők között alakították parkká a 80-as években a meder északi területeivel együtt, ami mára eléggé elhanyagolt területté vált. Ez a fejlesztésre váró terület egy közhasznú célra alkalmas épülettel beleilleszkedne az északi területek fejlesztési projektjébe.
 
 
TÉMAVÁLASZTÁS

 

 
Valencia történelmi emlékű fürdői mind elpusztultak, kivéve egy krisztus kori fürdőt, a Baños del Almirante-t, aminek romjait újraépítették azonban ma csak múzeumként működik. A másik a Las Arenas fürdő, amit a 19. század végén építettek és felújítottan idén nyáron adják át egy Kongresszusi Központ részeként.
 

Valenciában nagy kultúrája van a fürdőknek, nagy divat a spa-ba járás. A meglévő fürdők, spa-k kicsik és túlzsúfoltak, valamint a városközpontban szinte alig, inkább csak masszázsszalonok találhatók. Ezért választottam a fürdő helyszínéül a meder ezen szakaszát, ami szervesen kapcsolódik a középkori városrészhez, így utalva vissza a történelmi fürdőkre és a folyó ittlétére.

 
ÉPÜLET

 

 
Az első asszociációm egy elsodort híd képe volt, ebből alakult ki, hogy a fürdő intim zónáit szabálytalanul helyezett zárt dobozokba, blokkokba helyeztem. A kialakított tört formájú épület elszakadt a partfaltól, erős feszültségi viszonyban maradva vele. Nagyon megfogott továbbá a sziget, hordalék gondolata, amiket a folyó rajzolt ki, amikor kevés víz volt benne, így szerettem volna ha az épület a történelmi városrészből leszakadt szigetként jelenik meg. Ennek fényében találta meg helyét a területen a fürdő, az egyes törésvonalakkal reagálva a középkori városrész irányaira. Szoborzserű, viszonylag kis tömegű épületet szerettem volna elhelyezni a folyómeder léptéke miatt, hogy ne uralja a területet. Az épületet a folyó sodrásirányára szerveztem rá. A vizet szerettem volna ténylegesen a meder fenekére helyezni, ebből alakult ki a megemelt fürdőszinti padlósík, ami egyúttal intimitást is biztosít. Mivel nem akartam külön rámpákat aggatni a bejáratokhoz, és a gépészet, konyha működését is meg kellett oldani, a terepet betöredeztem, játékosságot adva és kihangsúlyozva ezzel a tömb, sziklaszerű tömeget. A tetőn elhelyezett medence és kert is az elsodort híd – ittmaradt romok gondolatából fakadt. Ahhoz, hogy ezek ne rátett elemként jelenjenek meg, besüllyesztettem ezeket a tetőbe és kialakult ez a speciális, újszerű vasbeton tetőszerkezet. A tervezés során igyekeztem az egyéb építészeti megoldásokat is ennek a koncepciónak alárendelni.
 
 
 

A Trinidad szekció újrafogalmazásával a projekt az északi szekciók egyikének fejlesztését tűzte ki célul, elősegítve, hogy Turia parkja valóban Valencia kultúrális és sport zónájává válhasson.

szöveg és képek Rudnai Eszter*

*Rudnai Eszter 2006-os Diplomaterve az Építés Fejlődéséért Alapítvány diplomadíj pályázatán "az épület színvonalas építészeti megjelenéséért és a történetiséghez való illeszkedő gesztusáért" költségtérítésben részesült.Diplomázó: Rudnai Eszter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Diplomaterv címe: Turia Spa – Fürdőépület, Valencia – Spanyolország
Tanszék: Középülettervezési Tanszék
Konzulens:
Karácsony TamásDLA

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk