Közélet, hírek

Zuglói városnegyed-projekt: lakossági fórumon mutatták be az új terveket

2023.03.09. 19:09

A Bosnyák tér és a Rákos-patak közötti mintegy héthektáros területen egy lakó- és hét irodaépületet hoznak létre; jelentős változás az eddigiekhez képest, hogy az eredetileg 950 lakás helyett 168 épül. Az eredetileg tervezett 2030-as befejezés helyett akár már 2026 második negyedévében megtörténhet az átadás.

Korábban számos alkalommal beszámoltunk már a Zuglóban épülő városnegyed körüli fejleményekről, legutóbb például arról, hogy az eredetileg a Zaha Hadid iroda terveivel induló projekt módosított mestertervvel valósulhat meg, amit immár az FBIS Kft. jegyez. A beruházó Bayer Construct Zrt. most lakossági fórumon ismertette a tervek újabb verzióját. Az eseményről készült sajtóanyagban azt írják, a városnegyedben jelentősen módosul az iroda és lakóépületek aránya: az eredetileg 950 lakás helyett – ami, mint megjegyzik, "kritikus fogadtatást kapott korábban a helyi nyilvánosság részéről" – csak 168 lakás épül, ami mellé 10 ezer négyzetméteren bevásárlóutca, 130 ezer négyzetméteren irodaterület és 42 ezer négyzetméteren parkosított terület létesül. Az épületek köré 550 fát telepítenek, további 185 fát a megújuló közterületeken helyeznek el.A Bosnyák tér és a Rákos-patak közötti területen a beruházás keretében az itt elterülő, mintegy héthektáros területen nyolc épületet – egy lakó- és hét irodaépületet – hoznak létre, közöttük közösségi- és pihenőparkokkal, sétálóutcával. A komplexum alatt mélygarázsokat alakítanak ki, és mint írják, kiemelt szempont a kerület infrastrukturális fejlesztése is. Az épületek geotermikus energia felhasználásával A++ energiabesorolásúak lesznek, gazdaságos hűtésüket és fűtésüket hőszivattyús rendszerrel biztosítják, továbbá termálvizes távhőrendszer-leágazást építenek ki a Bosnyák piac irányában. A fejlesztésnek része egy átfogó vízgazdálkodási stratégia is, amivel a klímaváltozás hatásait igyekeznek tompítani; a zöldfelületek öntözésére összegyűjtött esővizet használnak, amivel törekednek a csapadékvíz helyben tartására is.A lakossági fórumon ismertették a projekt ütemtervét is, miszerint a korábban tervezett 2030-as befejezés helyett már 2026 második negyedévében megtörténhet az átadás. A nagytömegű föld- és szerkezetépítési munkálatok befejezése 2024 végéig várható. A közleményben ezúttal is hangsúlyozzák, hogy a beruházásnak továbbra sem része a Bosnyák piac és a Bosnyák utcai MDF-piac fejlesztése, ugyanakkor az is kiderül, hogy erről, illetve "a vállalás bővítésének esetleges támogatásáról" tárgyalások folynak a XIV. kerületi önkormányzattal.A környék infrastruktúráját több mint 11 milliárd forintból fejlesztik: gyakorlatilag az egész Bosnyák tér környezetét megújítanák, célul tűzve ki, hogy a városnegyed generálta forgalom ne járjon plusz torlódással a kerületben. A vállalás keretében átalakul a Bosnyák utca, Bosnyák köz, a Rákospatak utca és a Csömöri út teljes szélességben, új buszmegállókat építenek, valamint kerékpárutakat alakítanak ki. A beruházáshoz kapcsolódóan közműfejlesztést is végeznek. A "közösségi fejlesztések" keretében új városi tér és alatta mélygarázs létesül, amennyiben a Bosnyák térre tervezett önkormányzati beruházás elindul, és megtörténik a Rákospatak revitalizációja is – áll a közleményben.

A lakossági fórumon Horváth Csaba, Zugló polgármestere, Rózsa András, Zugló alpolgármestere, Hadházy Ákos parlamenti képviselő, Dienes János főépítész, Balázs Attila, a Bayer Construct Zrt. elnök-vezérigazgatója, Fernezelyi Gergely, az FBIS Studio Építész Iroda vezető építész tervezője, Steffler István tájépítész, a Garten Studio vezető tervezője, Macsinka Klára, a Mobil-City közlekedéstervezője, illetve Szőke Szabolcs, a Termalterv Kft. termálkút-tervezője vett részt.