Programok

Zsugorodó városok - Játékos workshop és könyvbemutató

2022.03.21. 12:32

Március 24-én a KÉK - Kortárs Építészeti Központban rendhagyó program keretében mutatják be a nemrég megjelent Zsugorodó városok - Stratégiák és módszertanok a zsugorodó városok vonzóképességének növelésére c. kiadványt. A hivatalos könyvbemutatót játékos workshop előzi meg, ahol a résztvevők egy képzeletbeli zsugorodó város döntéshozóinak és polgárainak bőrébe bújhatnak. 

Nemrég megjelent a Zsugorodó városok - Stratégiák és módszertanok a zsugorodó városok vonzóképességének növelésére című könyv a TERC kiadónál. A szerzők: Alföldi György, a BME Építészmérnöki Kar dékánja, Balázs Bálint, az ELTE és Kurucz Olívia, a BME doktoranduszai, illetve Balizs Dániel, a BME Urbanisztika Tanszékének munkatársa. A kiadvány elsősorban építészhallgatók számára készült, de a téma kapcsán bárki hasznos infókat tudhat meg belőle:
- a város mint fogalom és mint élő-hely értelmezéséről;
- az elmúlt évek, évtizedek városformáló gazdasági és társadalmi folyamatairól;
- a zsugorodás külföldi és hazai példáiról;
- és végül arról, hogy milyen eszközöket vethetünk be, ha szeretnénk javítani a városok helyzetén.

A könyvbemutató előtt az esemény hivatalos részét játékos workshoppal vezetik fel. 

Mit tennél, ha egy magyarországi zsugorodó város polgármestere lennél? Ezen a workshopon a résztvevők különféle városi szereplők karaktereibe bújva szimulálhatják egy település stakeholdereinek megbeszélését, a beavatkozási ötletekből pedig közösen összeállíthatják a város „smart shrinking stratégiáját". A játéktér hátterét az Urbanisztika Tanszék Urban Future Lab kutatóműhelyének 2021-ben kiadott Zsugorodó városok – Stratégiák és módszertanok a zsugorodó városok vonzóképességének növelésére című könyve adja, amelyet a játékosok gyakorlati alkalmazás során ismerhetnek meg az eseményen. Workshopvezető: Kurucz Olívia

Várnak mindenkit a Kortárs Építészeti Központba március 24. csütörtök 16.00-tól. A workshopon való részvétel ingyenes, de az érdeklődők 2 kattintással regisztráljanak rá előtte, hogy még szuperebb lehessen a játékélmény:
https://forms.gle/DoBQgXyunFXoK6eCA

További információk a Facebookon itt és itt