Épületek/Lakóépület

Zöldben lépcsőző élettér

2023.06.06. 18:00

Az építészek a tervezés során egy „egyszerű" letisztult formát tűztek ki célul, melyet a teraszos platformok és konzolos előtetők visszafogott játéka integrál a természetbe. Az INVEX Kft. által elképzelt családi házat a vezető tervező, Kubinszky Gábor mutatja be.

 

A Tulajdonosok eredetileg kisebb beruházás keretein belül, a 70-es években épült családi házukat szerették volna bővíteni és a kor technikai színvonalára hozni. Néhány hónapnyi tervezési munka és bemutatott tervvariáció, illetve a műszaki lehetőségek előnyeinek-hátrányainak ismertetése után azonban az épület teljes bontása mellett döntöttek.

A Nyugat-magyarországi település dombos, zöldövezeti vidékén a helyi építési szabályzat igen szigorú, 10%-os maximális beépíthetőséget határoz meg. Ez egy átlagos telekméret esetén általában gúzsba köti a tervezőt, mivel a mai vastagon hőszigetelt és mint esetünkben is speciális anyagokkal burkolt falvastagságok gyakran meghaladják az 50-65 cm-t és ezzel jelentős hányadát használják el a beépíthető területnek. A rendelkezésre álló nagy telekméret így viszont nem csak az ideális környezetet, a nagyszerű kilátást és hátteret biztosítja az épület számára, hanem a nagyobb beépíthető alapterülettel egyben szabadabb kezet is adott az átmeneti, nyitott / fedett terek használatára. Ugyanez a nagy alapterület biztosítja, hogy az épületnek nem kellett feltétlenül kihasználnia a rendelkezésre álló teljes beépíthető magasságot, hanem szabadon, lelépcsőzéssel követheti a viszonylag erős tereplejtést. Így, az épülettömeg dinamikus alakításával sikerült elérni, hogy az épület a környéken álló házakhoz képest egy szinttel kevesebbet mutat az utcai homlokzat fele. Ezzel és, hogy az elbontott épülethez képest jóval nagyobb előkertet biztosítottunk az utca felé, nem hat nyomasztóan a több mint 22 méter hosszan elnyúló főhomlokzat.

Az épület vízszintes tagolását és a déli üvegfelületek árnyékolását egyszerre biztosítja a körben és több szinten megjelenő, markáns előtető. Ezeknél is, ahogyan az épület többi részén, már a tervezés kezdeti szakaszában figyelembe vettük a későbbi szükséges szerkezetek, mint pl esőcsatorna, vagy zsaluziaszekrények elrejtését. Ehhez sok esetben már a vasbetonszerkezet formáját kellett olyan módon lépcsőzésekkel kialakítani, hogy utólag a végleges burkolatok elhelyezése után adja ki az „egyszerű" letisztult formát.

Más éghajlaton, ahol nem szükséges, vagy egyszerűen nem foglalkoznak a hőtechnikai kérdésekkel ilyen mélységben, ott az egyszerű forma egyszerű szerkezetet is takarhat. Hazánkban viszont az időjárási szélsőségek ezt nem teszik lehetővé. Itt az egyszerű forma gyakran nagyon összetett szerkezetet takar.

Az átszellőztetett táblás burkolat mellett természetes sötét színű pala, üveg és antracit színű bádogozás jelenik meg egységesen a homlokzatokon. A déli kert felé az üvegfalak teljes nyitottságot és vizuális kapcsolatot biztosítanak. Az északi, utcai homlokzaton kevesebb áttörés van, erre zártabb megjelenésű az épület.

A családi ház belső terei szigorú logika szerint lettek kialakítva. Legfontosabb természetesen ebben a környezetben a déli kertkapcsolat, amihez terepen fekvő terasz közvetlen-, az emeleti erkély közvetett összeköttetést nyújt. A Tulajdonosok részére az összes szükséges lakóhelyiség ezen az egy szinten található, így kiküszöbölve a hétköznapi használat során a szintek közötti lépcsőzést.A kényelmes napi használathoz a gyalogos és autós érkezés egy szinttel lejjebb, szintén rámpák és lépcsők nélkül, terepszinten biztosított. Itt találhatóak emellett, részben terepszint alatt a szükséges gépészeti terek, tárolóhelyiségek is. A garázs és a fölötte lévő szinten található kamra között kisméretű teherlift biztosítja a berakodást. A kisebb emeleti blokkban gyerek- es vendégszoba, illetve azokat kiszolgáló vizesblokk kapott helyet.

Az eredeti tervek szerint az épületfelújítással az összes elért modernizáció nem lett volna lehetséges. Az energiahatékonyság, fenntarthatóság érdekében fotovoltaikus panelek lettek elhelyezve mindkét lapostetőn. Az átszellőztetett homlokzatburkolat alatti vastag hőszigetelés mellett háromrétegű üvegezés és modern, fa-alumínium nyílászárókat építettek be. A belső klimatizálás mellett hővisszanyerős szellőzés és külső, motoros árnyékolók védik a túlmelegedéstől az épületet. A nagyfelületű, alacsony hőmérsékletű padló- és falfűtések, a LED-es külső és belső világítás, illetve a fejlett épületvezérlés mind az energiahatékonyságot célozza. A nagy tetőfelületeken összegyűlő esővizet pedig föld alatti tartályba vezetik, a hálózati csapvizet pedig vízlágyítóval kezelik.

​​​​​​

A belsőépítészetre egységes, visszafogott színek, természetes anyagok jellemzőek. A központi helyen álló kandalló nem csak látványelem a nappali étkező-konyha közötti falba építve, hanem valós fűtési lehetősége is ezeknek a helyiségeknek.

Kubinszky Gábor

Szerk.: Borenich Levente