Programok

YBL Miklós épületeit bemutató kiállítás nyílt Békéscsabán

2016.06.21. 09:00

Békéscsabára érkezett az Ybl makettkiállítás, valamint a Ybl épületsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig cmíű installáció. A Békés Megyei Könyvtárban megtekinthető vándortárlat szeptember végéig várja az érdeklődőket.

Időpont: 2016.június 17. 1600 - szeptember 30. 1800

Helyszín: Békés Megyei Könyvtár, 5600 Békéscsaba, Kiss Ernő u. 3.

Két kiállítást is magába foglal a Békés Megyei Könyvtárba érkező Ybl tárlat. Az egyik része az úgynevezett Ybl makettkiállítás, amelyet 2014. októberében mutattak be a nagyközönségnek a Magyar Nemzeti Múzeumban. A másik része, amelyet a Fővárosi Levéltárban mutattak be először, az „Ybl épületsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig” címet viseli. E két kiállítás szervesen összefonódik.

A maketteket a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar hallgatói készítették, az installációhoz szükséges forrást pedig a Fővárosi Levéltárban található hagyaték biztosította. A jelenlegi helyszín a tizenharmadik a sorban. Jártak már Székesfehérváron, Ybl szülőhelyén, a Dunántúlon, Gödöllőn és még a határon túl is.

Az Ybl hagyaték több mint 6000 tervet tartalmaz. Dr. Kenyeres István, a Budapest Főváros Levéltárának az igazgatója úgy fogalmazott, hogy ez az egyik, ha nem a legnagyobb építészeti hagyaték, ami fennmaradt magyar építésztől. A levéltár évtizedek alatt restaurálta, digitalizálta. A virtuális archívum a levéltár honlapján elérhető, ezen az oldalon valamennyi Ybl Miklós által keletkeztetett tervrajz nagy felbontásban megtalálható és tanulmányozható. Az átfogó adatbázisban egyebek mellett Ybl és a családja történetére vonatkozó dokumentumok is megtekinthetők. A terveket az 1970-es évektől kezdve restaurálták, az adatbázis-építést és digitalizálást a 90-es évek végén kezdték el. A mai napig vannak olyan tervek, melyeket nem tudnak azonosítani, ehhez a felhasználók közreműködését kérik.

A makettek a világi épületekből készültek – mondta el, dr. Markó Balázs a Szent Istvánj Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar dékánja. A maketteket egy kisebb lyukon keresztül lehet megtekinteni, aminek köszönhetően más fókuszt kapnak az épületek, így sokkal közelebbről látjuk a megteremtett világot. Az apró részletek felértékelődnek. A maketteket alapszakos tanulók készítették építészettörténet tantárgy keretén belül.

(forrás: behir.hu)