Közélet, hírek

Ybl-díj 2005

2005.03.10. 11:56

A 2005. évi Ybl-díjasok Gunther Zsolt, Osskó Judit, Ripszám János, Salamin Ferenc, dr. Szabó László DLA

Ybl Miklós-díjban részesülők 2005-ben:

Gunther Zsolt okl. építészmérnök
Az építészetet és az ahhoz kapcsolódó különböző tevékenységeket kiemelkedő színvonalon, sokoldalúan és következetesen műveli. Megvalósult épületei a kortárs európai építészet értékrendjét tükrözik. Emellett a szakmai közéletben, a nemzetközi regionális kapcsolatokban és a felsőoktatásban kifejtett tevékenysége is példaértékű.
Osskó Judit okl. építészmérnök
A Magyar Televízió főmunkatársaként közismert és népszerű műsoraiban három évtizede rendszeresen és magas színvonalon tájékoztatja a legszélesebb nézőközönséget a magyar építészet eredményeiről, bemutatja hazánk és a világ legkiválóbb építészeinek munkásságát. Ezt a tevékenységét mind az építész szakma, mind a laikus közvélemény a legnagyobb elismeréssel fogadja.
Ripszám János okl. építészmérnök

A balatoni régióban alkotó építész különböző funkciójú épületeit egyéni hangvétel és egyenletesen magas minőség jellemzi. Racionális, szakmai alázatot sugalló magatartása nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy színvonalas, kortárs középületei révén a magyar építészetet vidéken is ismerté és elismerté tegye. Példaértékű az a szakmai igényesség és következetesség, amely eddigi munkásságában megjelenik.
Salamin Ferenc okl. építészmérnök
Sokoldalú építészi tevékenysége az ország legkülönbözőbb térségeire terjed ki, szakmai eredményességét és alkotói népszerűségét ötvennél több megvalósult, karakteres épülete bizonyítja. Szerencs és Zebegény főépítészeként kiváló eredményeket ért el e települések építészeti értékeinek megőrzésében és építészeti arculatának továbbfejlesztésében.
Dr. Szabó László DLA okl. építészmérnök

Az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola oktatójaként három évtizede több nemzedéket nevelt az építészeti igényességre, a gyökerek, vagyis a népi építészet és a műemlékek részletes megismerésére, megbecsülésére. Kiemelkedő oktatói-nevelői tevékenysége és ezzel összhangban lévő tervezői tevékenysége együttesen olyan példamutató életművet alkot, amely méltóvá teszi őt a legrangosabb szakmai kitüntetésre.

Az "Ybl Miklós-díj" kimagasló egyéni építészeti alkotó tevékenység elismeréséül, március 15-e alkalmából adományozható.
A díjjal emlékérem, az adományozást igazoló oklevél és pénzjutalom jár. Évente 5 db díj adományozható. Az emlékérem bronzból készül, kör alakú, 60mm átmérőjű. Egyik oldalán Ybl Miklós dombormű arcképe található, a szélén Ybl-díj felirattal. A másik oldalán vésett felirattal az adományozott neve és az adományozás évszáma található.2005. március 10-én a Parlament Vadász-termében rendezett ünnepségen Borsi László, az OLÉH elnöke köszöntötte a díjazottakat, majd Dr. Kolber István miniszter nyújtotta át az Ybl-díjakat.