Technológia

Visszakapott műemlék: templomból napfényes élettér

2023.01.27. 13:48

A holland Vredeskerk épület különlegessége, hogy eredeti rendeltetése szerint templomként szolgált az elmúlt több mint fél évszázadban, mára azonban belső terei új életre keltek. Ami igazán egyedi hangulatúvá teszi az egykor egyházi célokat szolgáló építményt, hogy úgy alakult modern élettérré, hogy közben a belső terek megőrizték a szakrális hangulat finomságát, ez azonban nem válik kárára az épületnek. Az egyetlen szembeötlő változást az új ablakok hozták: a szinte láthatatlan keretek a tradíció és kortárs elképzelések határvonalát visszafogottan finomítják.

A Hollandia egyetemi városában, Tilburg-ban 1953-ban épült Vredeskerk épülete közel hét évtizeden keresztül templomként működött. A város vezetése az épület állagromlása miatt döntött annak revitalizációja mellett. A munkát a Bedaux de Brouwer Architekten építésziroda nyerte el. Az épület Thomas Bedaux vezető tervező irányításával újult meg úgy, hogy az egykori templom áttervezése közben igyekeztek megőrizni mindent, amit lehetséges volt az eredeti, szakrális hangulat megtartásához.

Templom újragondolva

A korábbi templom oldalhajóiban 39 apartmant alakítottak ki. A régi főhajó, amely az imádságnak adott korábban otthont, most magas belső tartóoszlopaival fiatalos közösségi térré változott. Az új, modern arculatot az eredeti épület letisztult megjelenése szintén csak fokozza.

Az egyetlen komolyabb átalakítás az épület ablakait érintette. A régi templomnak ugyanis kis méretű ablaknyílásai voltak – az viszont most egyértelmű volt, hogy több napfény beengedése a cél. Thomas Bedaux, a projekt vezető építésze a következőképp foglalta össze az elképzelést: „Tudtuk, hogy a templom korábbi ablakai nem jelentenek elég fényforrást az új funkcióhoz, ezért újakat terveztünk. Építészirodánk munkásságának egyik jellemzője, hogy amikor csak tehetjük beépítjük az ablakkereteket, tehát elrejtjük őket a szem elől. A megoldást itt a GEALAN-KUBUS® profilrendszer kínálta. A GEALAN prémium rendszere nagy méretű üvegezés befogadására képes, miközben kereteik – keskeny kivitelezésük miatt – szinte láthatatlanok maradnak, ugyanakkor stabilan biztosítják a magas minőségű műszaki tartalmat."

Az épület újratervezése során két szempont volt végig szem előtt: a múlt és a jelen, a szakrális és modern stílusjegyek kiegyensúlyozott összekapcsolása. Az új, teljesüveges ablakok rengeteg fényt juttatnak az épület belsejébe, mindemellett kvarcszürke GEALAN-acrylcolor® színezésükkel is hozzájárulnak az épület hangulatvilágához. „A projekt befejeztével a helyi lakosok nem győzték kifejezni az örömüket, hiszen a felújított épülettel visszakapott a város egy igazi műemléket. Bízom benne, hogy ami 60 évig templomként jól helyt állt, az a következő 50-100 évben lakóépületként is bizonyít" – tette hozzá Thomas Bedaux.

Minőségi tartalom, szép köntösben

A GEALAN innovatív profilrendszereivel dolgozók biztosak lehetnek abban, a látványos vagy éppen láthatatlan megjelenéshez minőségi műszaki tartalom, ennek kapcsán pedig energiamegtakarítási megoldások társulnak. A Vredeskerk templom újra értelmezéséhez is használt GEALAN-KUBUS® profilrendszer kialakításánál kiemelkedően figyeltek, hogy az üveganyag-többlet és a keretszélesség csökkentése – tekintve, hogy a rendszer mérete általánosan 100 mm - ne menjen a műszaki minőség rovására. Ezt bizonyítja az is, hogy az ablakrendszer kiemelkedő értékeket ért el a terheléses (szél, eső, légáteresztés) tesztelések során. Mind az oldalsó keretrészek, mint a szegélyek egyforma szélességgel rendelkeznek, ami letisztult, egyenes vonalú vizuális hatást hoz létre.

Régi épület, új hőszigeteléssel

Többek között új ablakainak is köszönhetően Vredeskerk ódon épülete napjaink igényeire szabott hőszigetelési értékekkel és épületenergetikai mutatókkal rendelkezik, ami optimális energiafelhasználást eredményez. A GEALAN-KUBUS® ebből a szempontból vizsgálva is magas teljesítményértéket kínál, az innovatív keretrendszer az IKD® habtechnológiás tömítéssel és STV® statikus szárazüvegezésként jegyzett ragasztási metódussal megfelel az ift passzívház alkalmassági feltételeknek is.

Fontos adatok, amiket Vredeskerk-projektről tudni érdemes:
-Épület neve: Vredeskerk (Béke Temploma)
-Város / ország: Tilburg / Hollandia
-Építés éve: 1953
-Felújítás éve: 2022
-Rendszer: GEALAN-KUBUS® profilrendszer
-Szín: GEALAN-acrylcolor® RAL 7039 kvarcszürke
-Építésziroda: Bedaux de Brouwer Architekten
-Gyártó: Wijnsma Kozijnen B.V., Alkulux B.V.

A GEALAN innovációiról és GEALAN-KUBUS® prémium keretrendszerről további hasznos információk az alábbi LINKEN.