Programok

Visegrádi négyek építészete 1989–2008

2009.09.25. 05:38

Stempel Jan és Puhl Antal építészek mutatják be az angol nyelvű, négy ország kortárs építészetét bemutató gyűjteményt – Az Építészet Hónapja első eseményei között – a Barabás Villában 2009. október 4-én, vasárnap.

Az Építészet Hónapja első eseményei között, október 4-én, vasárnap 16 órai kezdettel, Budapesten, a Barabás Villában (Budapest-Hegyvidék, XII. Városmajor utca 44.) mutatja be a szerző és szerkesztő, Stempel Jan a „Visegrádi négyek építészete 1989–2008” című angol nyelvű gyűjteményét.

A négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – építészetének utóbbi két évtizedét mutatja be a „Visegrádi négyek építészete 1989–2008” című angol nyelvű gyűjtemény, amely július végén jelent meg Csehországban, és amely október elején a könyv anyagából készült kiállítással együtt Magyarországra érkezik.

A reprezentatív kiállítású, több mint 200 oldalas, számos színes képpel, ábrával és rajzzal illusztrált kötetet a nyár derekán Prágában, a magyar nagykövetség épületében mutatták be ünnepélyesen. "A bemutatót abból az alkalomból rendeztük, hogy jelenleg Magyarország tölti be a visegrádi csoport soros elnöki tisztségét" – nyilatkozott Gyurcsík Iván követségi tanácsos.

 


képek a prágai könyvbemutatóról

 

A szerző és szerkesztő, Stempel Jan a négy ország több mint hetven építészével dolgozott együtt a kötet összeállításán. Országonként egy-egy tanulmány foglalja össze az adott időszak építészeti szempontból fontos és érdekes eseményeit, valamint jellemzi a fejlődési tendenciákat. A magyar anyagról szóló tanulmány szerzője Puhl Antal, Ybl-díjas építész. Minden egyes visegrádi országból 18–18 fontosnak, illetve jellemzőnek ítélt, megvalósult projektet mutatnak be részletesen.

A magyar építészettel foglalkozó részben egyebek között helyet kapott a dunaújvárosi evangélikus templom, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem művésztelepe Tihanyban, a Pannonhalmi Apátság borászata, a Brick Award-ot elnyert pécsi Porta Barbakán épületegyüttes, a Herendi Porcelángyár új bemutatóközpontja, egy kilátótorony a Pilisben, valamint a debreceni egyetem új épülete, az Élettudományi Központ.

Jan Stempel bemutatója mellett Puhl Antal tart előadást a Visegrádi Négyek országai építészete témában. A könyv tartalmából készült, elsőként Magyarországon látható kiállítás másnap, október 5-én – vagyis Az Építészet Világnapján nyílik a MÉSZ székházban (VIII. Ötpacsirta u. 2.).