Közélet, hírek

Világörökségi ügyek — zsidónegyed az Andrássy úthoz kapcsolódva

2009.02.04. 08:45

Elkészült a világörökségi védőzónának számító Belső-Erzsébetváros, a régi pesti zsidónegyed UNESCO által kért állapotjelentése. Az elmúlt évek bontási hulláma által félig letarolt negyed megmaradt értékeinek jövője továbbra is bizonytalan, a 2007-ben Budapesten járt francia szakértő, Michel Polge ajánlásai nem valósultak meg, és a fővárosi főügyészség nyomozást folytat az érintett önkormányzat ingatlaneladásaival kapcsolatban.

A jelentés megállapítja, hogy a Világörökség Bizottság ülése óta műemlékileg értékes épület teljes elbontására nem került sor, bár néhány esetben érvényes bontási engedéllyel rendelkezik a tulajdonos (és további bontási engedélyek kiadása várható, például a Paulay Ede utca 52. esetében – a szerk.). Ez nem jelenti azonban azt, hogy a korábban már engedélyezett és kivitelezési fázisban lévő beruházások leálltak volna. Hozzáteszi, az új beépítések minőségével kapcsolatban az esetleg szükséges korrekciók, módosítások lehetősége erősen korlátozott.

A jelentés szükségesnek tartja megjegyezni, hogy a Fővárosi Főügyészség jelenleg nyomozást folytat az Erzsébetvárosi Önkormányzat ingatlan-eladásai ügyében.

A jelentés szerint a kerület új városrendezési és építési szabályzatának örökségi szempontokat figyelembe vevő lényegi részét, s érvénybe léptetését a Budapest Fővárosi Közgyűlésbeli elfogadása előtt a kerület különválasztotta és későbbi, bizonytalan időre halasztotta. Az így érvénybe lépett szabályzatról szóló 20/2008. (IX. 19.) önkormányzati rendelet törvényességi felülvizsgálatát kérte több civil szervezet, a törvényességi felülvizsgálatot a KÖH szakvéleménnyel támogatja.

Az egykori gettó falának helyzetfelmérése megtörtént, az erre vonatkozó dokumentáció elkészült, szerepel a jelentés mellékletében (a gettó utolsó eredeti falszakaszát egy építkezés miatt elbontották, majd vitatható minőségben rekonstruálták – a szerk.). A tanulmány azonosította az egykori nyomvonalon még meglévő szakaszokat, a teljes nyomvonal megjelölése az emlékezet számára indokolt és méltó megvalósítása mielőbb megoldandó, napirenden szereplő feladat.


A jelentés megjegyzi, hogy nem feledve és nem vitatva az örökségi értékek megőrzését illető kritikákat, a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a területet érintő fejlesztések hatására és részben azok ellenében jelentős fellendülés tapasztalható a közösségi életnek keretet teremtő helyszínek kínálatában és vonzerejében.

A jelentés végül kitér arra, hogy a teljes budapesti világörökségi helyszínt érintően, a Fővárosi Polgármesteri Hivatal kezdeményezte a Kezelési Terv felülvizsgálatát és Kezelő Testület felállítását, valamint javaslatot tett a megvalósításhoz szükséges jogszabályi környezet rendezésére. Ezzel párhuzamosan az Oktatási és Kulturális Minisztérium elindította a magyarországi világörökségi helyszínek jobb megőrzését és fenntartható fejlesztését elősegíteni hivatott Világörökség Törvény kidolgozását.

forrás: koh.hu