Technológia

Vidéki táj és/vagy kozmopolita építészet?

2022.07.18. 13:56

Fehér lapostetők, keskeny pillérek és merész anyaghasználat jellemzi az F2 Architekten építész stúdió alapítói, Christian Frömel és Markus Fischer munkáit. Mindketten a klasszikus modern építészet elkötelezettjei.        E látásmód mentén tervezték a felső-ausztriai kisváros, Buchkirchen zeneiskoláját is, ahol a modern térformálás szerves része az aranyszínű alumínium zsindellyel borított homlokzat is.

Ahogy közeledünk Buchkirchen felé, a kukoricatáblák, rétek, erdős területek és a vidékre jellemző épületek váltakozása után először egy templomtorony, majd egy kastélytető és végül egy aranyosan csillogó körhomlokzat szúr szemet az odalátogatónak. A rendhagyó látvány matt arany csillogással és lapos, fehér tetőjével mégis belesimul a történelmi környezetbe. Ritka példája ez a kozmopolita építészetnek a vidéki tájban.

Szerelem első látásra és a kompromisszumok

A város nagyjából 4000 fős lakossága hagyományokra épülő, aktív zenei életet él. Vonósegyüttese a zeneiskolájából kikerülő növendékeknek köszönhetően folyamatosan gyarapszik és egy több mint 70 főt számláló fúvószenekart is magáénak mondhat. Mindkettő fontos szerepet tölt be a közösség életében. A zenei események és más kulturális programok számára azonban nem volt igazán alkalmas tér a városban. Ezt az űrt töltötte ki zeneiskola pavilonépülete, amely bár nemrég épült mégis hamar Buchkirchen egyik legkedveltebb építményévé vált.

Az előtte kialakított hatalmas téren a színpad és a nézők kényelmesen elférnek. Maga az épület pedig jól szimbolizálja funkciójának lényegét: a fémhomlokzat a fúvósok hangszerének anyagát, a faburkolatú részek és a tetőt tartó kecses fa oszlopok pedig a hegedű húrjait szimbolizálják. A koncepciót nem is kellett hosszasan ecsetelni az építészeknek, a használók és a zenészek könnyedén azonosultak tudtak vele, szerelem volt első látásra, így a döntéshozóknak a szűkös költségvetés ellenére sem maradt más választásuk, mint elfogadni a terveket. Az F2 építészei pedig mindvégig ragaszkodtak a minőségi építőanyagok használatához, így végül, ha kisebb felületen is, de a PREFA alumínium homlokzat is elkészülhetett. Az épület mindössze 160 m2 felületét borító homlokzatburkoló zsindely ugyanis nem csak az építészek, de az épület használói számára is szimbolikus jelentőséggel bírt.

Elsőre talán úgy tűnhet, hogy maga az épület megvalósítása a helytől kissé idegen. Az építészek szerint azonba találkozik benne a klasszikus modernség és a vastagfalu vidéki házak befelé forduló, egymásba nyíló tereinek ötlete. Inkább mondható egy olyan központban kialakított előcsarnok köré rendezett térrendszernek, amelyet a tető köt össze, mint kompakt épületnek.


A környéken ez nem egy megszokott építészeti elképzelés, mégis egyre több helyen megjelenik. Az építészek, akik a modern építészet iránt elkötelezettek, most néhány ötletről le kellett mondjanak, hogy a templom és a kastély időtlen építészete között a koncepció fontos részei megvalósulhassanak.

10 méter, 10 másodperc szabály

Rudolf Schmidhofer bádogos cége ismert és elismert az építészek körében, és nem az ilyen „kis munkákkal" szerzett magának hírnevet.  A közel 120 éves családi vállalkozást ma is három testvér viszi, akik egyetértenek abban, hogy nem egy munkát nem annak nagyságrendje, a burkolandó felület mérete határoz meg, hanem az építészeti alapötlet és az, hogy annak kivitelezésében mennyire kapnak a hozzájuk hasonló kézműves szakemberek szabadkezet. Másfelől a minőségi végeredményhez az együttműködő beruházó, a tapasztalt projektvezető és az ügyes szakemberek szoros és összehangolt csapatmunkája is kulcsszerepet játszik. Néha – mondja – mosolyognia kell azon, hogy az építtetők és építészek mennyire nem tudnak elszakadni bizonyos részleteketől.

Olykor, amikor ezt túlzásnak érzi, a "10 méter, 10 másodperc" szabályt alkalmazza: minden, ami 10 méteres távolságból 10 másodperc alatt nem látható, az a mindennapi életben észre se vehető. Ha ezt a csapat többi tagja is megérti, azt is megértik, hogy számára nem csak a precíz munka, de a teljes egész összhangja is ugyanolyan fontos.

Rugalmasságának köszönhetően a PREFA homlokzatburkoló zsindely kicsi vagy szögletes felületeken is egyszerűen alkalmazható és ugyan olyan jól mutat, mint a nagy felületeken. Emellett kiselemessége és a rejtett rögzítés miatt optikailag is lenyűgöző látványt nyújt a 10 alap, és további rendelhető színekben elérhető, 0,7 mm vastag coil coating bevonatos, alumínium burkoló anyag.

Hely: Buchkirchen, Ausztria
Építészet:  F2 Architekten ZT
Kivitelező: Rudolf Schmidhofer GmbH
Felhasznált anyag típusa: PREFA Homlokzatburkoló zsindely

https://www.prefa.hu/