Nézőpontok/Vélemény

Vernisszázs a kenyérgyárban

2008.08.05. 08:46

Turányi Gábor, a ”kiküldött tudósító”, a Gehry kiállítás megnyitóján járt Siófokon.

320 fok Galéria
Siófok, 2008. augusztus 2. 19 óra

A gyülekező viharfelhők (és a lemenő nap utolsó sugarai) drámaivá festették az enyhén heroikus szocialista realista kenyérgyár épületét. Amúgy a ház az ötvenes évek termésének nemesebbik fajtájából való. Egyszerű kubusával és téglaburkolatával inkább az északi klasszicizmusra emlékeztet, bár finom keleti (moszkvai) eredetét sem tagadja meg.


Mára a kenyérgyár kiürült, a várost Marci pék (aki egyébként a kiállítás egyik szponzora) és az olasz pék látja el kennyérrel, zsömlével és kiflivel. (Marci favágókenyere simán lenyomja az olaszét!)

A kietlen udvaron, majd a fölturbózott belső térben szép számban gyülekeznek az érdeklődők. Szinte hiánytalanul itt vannak a Siófokon praktizáló kollégák: Lantai Attila, L. Miha Emőke, Ripszám János, Pártényi Gyula. (És a többek, de őket nem nagyon ismerem, pedig siófoki gyerek vagyok.) Átkocsizott Széplakról a gyönyörű sötétkárminvörös(!) Bauhaus nyaralójából Virág Csaba. Derűsen hümmögve megjegyzi, hogy azért a bilbaói Guggenheim a legjobb. Aztán Lelléről, a Yachtklubból (Tervező: Borsay Attila, MCXVI) befut a MÉSZ három építészdiplomatája, Földes László, Kálmán Ernő és Szekér László. A közép-európai szövetségek vezetőinek bemutatják, hogyan is használjuk mi magyarok az elhagyott kenyérgyárainkat.


A szaksajtó is résen van, Martinkó József és Somlyódy Nóra személyében. Erősen figyel Vincze Miklós (VAM Design), aki nemrég rendezett Gehry-kiállítást Pesten. Az építészetelméleti részleget Sólymos Sándor tanár úr képviseli, aki a kezdetekkor összekapcsolta a virtuális kenyérgyártulajdonost a Gehry irodával.

Amúgy a kiállítás története egyszerű. A kihalt gyár tulajdonosának, Juhász László siófoki vállalkozónak megtetszett a California Science Center (1982-84) Los Angelesben. Fölhívta a Gehry irodát, hogy ő kiállítaná az építész úr dolgait az üresen árválkodó kenyérgyárában. Ennyi.

Aztán kiállította. Hozzáértő emberekkel, kiváló rendezéssel, profi szervezéssel.
Az éppen kellően letoppant gyárcsarnok úgy fogadta be a remek minőségű installációt, a korrekt világítástechnikát, a parádés hightech monitorsort, mint a világ bármelyik részén szokták ezt tenni a letoppant gyárcsarnokok.

A megnyitó ünnepség igazi vernisszázs volt, büfével, szalonzenekarral, kerthelyiséggel, köszöntővel, és a világ legrövidebb megnyitó beszédével. A díszvendég Laura Stella (a Gehry Partners LLP kiállításokért felelős munkatársa) elégedettségének adott hangot a kiállítás rendezésével kapcsolatban.
Ez történt 2008 nyarán a Balcsin...

Turányi Gábor