Programok

VAStagok

2014.06.10. 07:59

Válogatás a Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion és a K-ARTS KÉSZ Művészeti Gyűjtemény alkotásaiból.

Köszöntő: Lovász Irén népdalénekes, egyetemi docens

A kiállítást megnyitja: Nagy T. Katalin művészettörténész

Zenei közreműködő: Majoros Gyula szobrászművész, bábtervező, zenész

Kiállító művészek: Bukta Imre, Collin Hope (Új-Zéland), Gergely Réka, Gerle Margit, Gilly Tamás, Hack Ferenc, Jóna Gudvardardóttir (Izland), Kopasz Tamás, Lata Upadhyaya (Anglia/India), Liu Po-Chun (Tajvan), Majoros Áron Zsolt, Majoros Gyula, Mata Attila, Mosonyi Tamás, Nedim Hadziahmetovic (Szerbia), Péter Ágnes, Plank Antal, Rabóczky Judit Rita, Rajcsók Attila, Sipos Marica, Szabó Ádám, Szabó György, Szurcsik József, Tettamanti Béla, Ujházi Péter, Ujj Zsuzsanna, Uray Ágnes (Agnes von Uray), Wu Chuan (Tajvan)

A kiállítás megtekinthető: 2014. július 31-ig A Vértes Agorája nyitvatartási idejében.

Hétfő-szombat: 10-20 óráig; Vasárnap: 10-18 óráig

Cím: A Vértes Agorája, Kortárs Galéria - Tatabánya, Szent Borbála tér 1.

Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion 2004-2014. Évfordulót ünnepel a kecskeméti acélszobrász alkotótelep. 2004-ben Majoros Gyula vezetésével, Kopasz Tamás, Gaál Tamás, Drabik István, Tóth József és Zielinski Tibor acélszobraikkal indították útnak a Kecskeméti Acélszobrászati Szimpoziont, a KASZ-t.

A KÉSZ Csoport művészeti mecenatúra programjának köszönhetően a helyszín, a keretek azóta is változatlanok, a nyár az acélszobrászoké. A KÉSZ Ipari Park acélszerkezet-gyártó műhelyeiben a gyár eszközparkjával, a sokféle acél- és másfajta fém-alapanyagok felhasználásával lehetőséget kaptak és kapnak az alkotók a kiteljesedésre. Az elmúlt tíz évben 72 képzőművész és egyetemi hallgató dolgozott a művésztelepen. 10 országból érkeztek alkotók, s összesen 471 zsűrizett műalkotás született. Több mint 30 művész önálló tárlatán és számos, a gyűjteményből válogatott kiállításon mutatták be a KASZ-on készült műveket.

A KÉSZ Ipari Park szabadtéri kiállítóhellyé is vált, az ipartelep tőszomszédságában található FourPoints by Sheraton szálloda parkjában pedig szoborparkot, látványtárlatot alakítottak ki. A kecskeméti alkotótáborok munkáját majd minden évben néhány perces kisfilmekben örökítették meg, amelyek a szobrászokról és az elkészített alkotásokról sok fontos momentumot rögzítettek. Ezek a rövid filmképek, filmszalagok természetesen nem törekedhettek a teljességre, feladatuk legfeljebb az lehetett, hogy ízelítőt adjanak az alkotás folyamatából, közvetítsék a tábor hangulatát. A kiállításhoz kapcsolódva e filmek bepillantást nyújtanak a tábor 10 éves történetébe. A tatabányai közönség a tíz év során született alkotásokból, fémszobrokból láthat összegző kiállítást a K-ARTS KÉSZ Művészeti Gyűjteményből.

RIDEG, DE SZÉP!