Programok

VárosLabor – Urban Upcycling Meetup

2022.05.06. 10:48

Mi az urban upcycling? Hogyan lehet értéket növelni egy értéktelennek tűnő helyszínen? Hogyan segíthet az újraértelmezés a városok zöldebb működésében? Hogyan lehetnek ezek a típusú felújítások rentábilisak? Hogyan válhatnak a megújuló épületek a helyi közösségi életet aktivizáló helyszínekké? Konferencia a VárosLabor szervezésében.

Világukban manapság minden arra mutat, hogy újra kell gondolnunk mindazt, amit a gazdaságról, az építészetről, a városfejlesztésről , és a lakhatásról gondoltunk. A pazarlás és a hulladéktermelés megfékezése, a szennyezés csökkentése, a klímaváltozással járó nehézségekre való felkészülés mára egyre több ember számára váltak fontossá. Ha életben akarunk maradni a városban, újra kell gondolnunk és át kell formálnunk a városban való létezésünket. A hazánk számos pontján megtalálható üresen álló épületek gyújtópontjai lehetnek a változásnak, helyszínei innovatív ingatlanfejlesztési megoldásoknak.

Konferenciánk során az üresen álló ingatlanok újraértelmezésében rejlő lehetőségekről és az ezzel kapcsolatos nehézségekről gondolkodunk együtt. Elsősorban profitorientált gazdasági logika mentén történő, felértékelő újraértelmezésként (upcycling) szeretnénk megfogalmazni ezeket.

A nap folyamán előadásokon és kerekasztal beszélgetéseken kerülhetünk közelebb a témához, ismerhetünk meg jó gyakorlatokat, lehetőségeket, módszereket, lehetséges helyszíneket és nem utolsó sorban a különböző (szak)területekről érkező, mégis – a témához különböző módon – kapcsolódó szakemberek elképzeléseit, gyakorlati eredményeit és meglátásait. A VárosLabor célja a téma szerteágazó irodalmának, kutatási eredményeinek, gyakorlati megvalósításának összegyűjtése és megismertetése, valamint az ezekben aktívan érintett vagy részt vevő szakemberek – kutatók, tervezők, kormányzati, önkormányzati szakemberek vagy a magánszektorban dolgozó ingatlanfejlesztők, beruházók – együttműködésének elősegítése.

Előadások
10:00 Köszöntő
10:05 - 10:30 Erő Zoltán, Budapest főépítésze
10:35 - 11:00 Dr. Schneller Domonkos, Budapest fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár
11:05 - 11:30 Kiss Ida, a DVM Group tervező részleg igazgatója
11:35 - 12:00 Soóki-Tóth Gábor Csaba, VárosLabor prezentáció

Délutáni kerekasztalbeszélgetések
A nap második felében két beszélgető kört szervezünk, az egyik a városi területek újragondolását, a másik pedig a megfizethető lakhatás témakörét járja körbe. Pontos program hamarosan!

A részvétel ingyenes, de regisztárcióhoz kötött.

A rendezvény és egyben a Városlabor honlapja itt érhető el.