Programok

Városi Séták x Othernity: OTP toronyház

2021.07.07. 12:20

A tavalyi nagy sikerű eseménysorozat új lendületet vesz, és a nemrég megnyílt Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának, az Othernity-nek a középpontjába helyezett 12 budapesti épületbe enged betekintést. 

Újra elindultak a KÉK által szervezett Városi Séták, heti rendszerességű tematikus építészeti sétákkal és exkluzív épületbejárásokkal. Különleges eseménysorozatuk a Velencei Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának, az Othernity-nek a középpontjába helyezett fővárosi épületekbe enged betekintést. A soron következő séta főszereplője az 1967-ben épült OTP toronyház, ami főként mérete, illetve környezetével való viszonya miatt megosztó épület. A Budapesti Lakásépítő Vállalat által kivitelezett modern toronyház valóban kirívó, a budai vár alatt húzódó szűk völgyben található magasház megértése azonban nem lehetetlen.

A Buda ostromakor jelentős károkat szenvedett területen több, a toronyházhoz hasonló pontház megépítésére született terv, de csupán Boross Zoltán épületterve valósult meg. A 60-as években gazdasági, esztétikai, funkcionális és politikai motivációi is voltak a főváros budai oldalán a magasház-építkezés megkezdésének. Az Országos Takarékpénztár Nemzeti Vállalat építkezése egy 14 emeletes óriást eredményezett hagyományos vasbeton szerkezettel, mészkő és alumínium borítású homlokzattal, továbbá acél díszítésekkel, amelyeket később eltávolítottak. Első lakói számára lakásonként erkély, korszerű és igényes belsőépítészeti kialakítás, panorámás tetőterasz biztosította a komfortot; ez utóbbi élménye a bejáráson résztvevők számára is biztosított lesz. 

Sétavezető: Kelecsényi Kristóf művészettörténész, építészeti szerző 

A regisztráció erre a linkre kattintva lehetséges.  

Az épületbejárás ára: 3500Ft (diák 2500Ft), a maximum létszám 30 fő. A sétán való részvételhez védettségi igazolvány szükséges, a szervezők a séta során emellett kérik a járványügyi szabályok betartását. A belső terekben maszk viselése kötelező.

További információ a Városi Séták honlapján elérhető, a bejárásokról bővebben pedig itt lehet olvasni.