Programok

Város a válságban?

2009.09.03. 08:34

XV. Országos Urbanisztikai Konferencia – 2009. október 29-30. Siófok • Jelentkezési határidő az előadó szakemberek részére: szeptember 15.

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2009. október 29-30-án, Siófokon rendezi meg a XV. Országos Urbanisztikai Konferenciát, melynek címe

Város a válságban? - Településpolitika a gazdasági válság idején

A jelenleg tapasztalható gazdasági világválság egyes feltételezések szerint sok szempontból az eddigi gazdasági filozófia, a "fogyasztói társadalom" ideáljának felülvizsgálatát jelenti. A konferencia azt kívánja feltárni, hogy helytállók-e az ilyen elképzelések, illetve, hogy milyen következményei lehetnek a válságnak az urbanisztika, a városfejlesztés mindennapi gyakorlata szempontjából, hogyan változtathatók előnnyé a jelentkező hátrányok.

A legfontosabb kérdések: Várható-e paradigmaváltás a gazdaság-orientált városfejlesztés gyakorlatában? Hogyan változnak a társadalmi igények? Hogyan fedezhetők a szükséges fejlesztések forrásai? Várható-e a környezeti szempontok nagyobb mérvű térnyerése? Változik-e a városi terjeszkedés? Hogyan tehető hatékonyabbá a tervezés?

Az előadások mellett – amelyek több oldalról járják körül a fejlődés és a továbblépés kérdését – a szekcióüléseken a résztvevőknek 15 percben lehetőségük nyílik korreferátumok előadására, véleményük részletes kifejtésére. Jelentkezni a csatolásban lévő dokumentumok segítségével lehet.

Várják minden olyan urbanista – geográfus, szociológus, közgazdász, városfejlesztő, mérnök, ingatlanfejlesztő, jogász, környezetvédelmi, közlekedési szakember, építész, tájépítész, stb. – jelentkezését, aki szekcióelőadás keretében szívesen megosztaná gondolatait, javaslatait, meglátásait a jelenlegi helyzettel és a továbblépéssel kapcsolatban.

Az érdeklődőket kérik, hogy előadási szándékukat legkésőbb 2009. szeptember 15-ig jelezzék. Jelentkezni tanulmány, kutatási eredmény bemutatásával, részletes összefoglalóval lehet és egy rövid, maximum 1000 karakteres kivonattal, elektronikusan, a következő e-mail címen: mut/kukac/mut.hu. Többszerzős tanulmány, előadás esetén annak a szerzőnek a jelentkezését várják, aki azt a konferencián elő kívánja adni.

Az előadás bemutatása várhatóan több továbbképzési kredit pontot ér. A MUT-tag előadók szeptember 15-ig történő jelentkezése esetén a részvételi díjat elengedik, csak az étkezési költségek terhelik őket.