Programok

Van-e élet a rómaiak után?

2015.01.15. 12:59

Az óbudai római romterület egészen kivételes nagyságú. Mégis autóutak, vasútvonal szelik több darabba. Mit lehet ezzel a helyzettel kezdeni, milyen válaszokat adhat az építészet? A BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszéke hallgatóinak kiállítása az Aquincumi Múzeum épületében.

Európában Rómán kívül Aquincum területén található a legnagyobb összefüggő római kori rommező. Ez a páratlanul értékes és érdekes terület 4 részre van vágva: É-D-i irányban a Szentendrei főforgalmi út és a HÉV vasútvonala, K-Ny-i irányban az esztergomi vasútvonal vágja át. Ezeken a közlekedési vonalakon szinte semmilyen átjárás nincs. A Duna partja elzárt terület, akárcsak a volt gázgyár területének jelentős része. Múzeum és rommező, Auchan áruház és parkolója, Graphisoft Irodapark, Gázgyári Lakónegyed, Pók utcai lakótelep, Amfiteátrum és feltáratlan romterületek; a felsorolt térségek és beépítések mindegyike önmagában kompakt és zárt, a saját törvényszerűségei szerint viselkedik, nincsenek egymásra hatással és nem is keverednek.

Ugyanakkor óriási fejlesztési potenciál van a volt gázgyári területekben, de nincsenek rá fejlesztési elképzelések.

Létesíthető-e építészeti kapcsolat az önmagukban külön életet élő zárt egységek, enklávék között? Várossá, egymással kommunikáló egységek működő rendszerévé válhat-e ez a terület?

A BME Középülettervezési Tanszékének negyedéves építész hallgatói építész tanáraik vezetésével egy fél éven keresztül vizsgálták ezeket a kérdéseket és olyan városfejlesztési és építészeti javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek értékesek lehetnek mind az itt élők, itt dolgozók, mind az egész kerület és a főváros szempontjából is.

Hogyan képzelik el Óbuda-Aquincum jövőjét a ma fiatal építészei? – erről ad számot ez a kiállítás.

Megnyitó: 2015. január 13., kedd, 17.00
Megnyitja: Balázs Mihály DLA, tanszékvezető egyetemi tanár, Ybl-, Kossuth-, és Prima Primissima díjas építész

Nyílt fórum és kerekasztal beszélgetés: 2015. január 26., 17.00

A kiállítás látogatható: 2015. január 13 - január 31.

Tanszékvezető: Balázs Mihály DLA
Oktatók: Karácsony Tamás DLA, Kemes Balázs, Borsos Melinda, Ilyés Zsuzsa, Szabó Péter, Sugár Péter DLA tantárgyfelelős