Programok

vágatlanul - Karácsony Építész Iroda és a ketteS Műterem kiállítása az N&n Galériában

2010.04.06. 21:21

Szerdán este 6-tól az N&n Galériában megtekinthetők a Szépművészeti Múzeum bővítésének tervei, egy több, mint két éves történet részletei - vágatlanul. A Karácsony Építész Iroda és a ketteS Műterem kiállítása.

az N&n galéria tisztelettel meghívja önt és barátait
a molnár farkas és gyarmathy katalin terembe
2010. április 7-én, szerdán 18 órára

vágatlanul

makettek, vázlatok, renderelt képek, gondolattöredékek
© karácsony építész iroda © ketteS műterem
a kiállítást megnyitja pár beszéd

2007.12.20 • telefonon kerestek – a szépművészeti múzeum előtti térség szintalatti hasznosítását tervezi a vezetőség – turisztikai központ, kiállító terek, szolgáltatások stb. kértem 5 percet. nem könnyű döntés. gondoltam, schickedanz majd segít. elővettem a schickedanz-kiállítás katalógusát. volt benne egy könyvjelző – felcsaptam – a szépművészeti terveit jelölte...  eldöntve! általában nem jut időm az egyetem és az iroda mellett semmire /adjuk még hozzá az esztergom–budapest napi ingázás 3-4 óráját/. így aztán nem igazán érteni, miképp sikerült a schickedanz-kiállítást megnéznem. de ott voltam és lenyűgözött. persze fel sem merült bennem, hogy valaha is időt töltök majd egy fejlesztést célzó terv mellett.

2008.01.03 • a harmadéves közép jegyeket zártuk le. igazán felszabadító nap volt. aggódtunk az utolsó konzultáción – vajon összerakhatók-e a féléves tervek a fennmaradó idő alatt, értékazonos lesz-e a feldolgozás, a prezentáció. az lett. jó tervek születtek, jó jegyekkel honorálhattuk a féléves munkát. a tanári csapat már több éve változatlan: selényi gyuri és bártfai tamás törzstagok. a nap végén, búcsúzásnál jutott eszembe a szépművészeti tervversenye. gondoltam már korábban rá, hogy adandó alkalommal saját magunkon is kipróbálhatnánk a harmadéves módszert. ami persze nem egy titkos fegyver. olyan, mint egy kártyaparti, ahol évek óta hetente egy délután összejönnek a klubtagok, és minden esetben megpróbálják meglepni a társakat valami új taktikával. mi is így találkozunk, és jókat beszélgetünk a hallgatókkal az adott tervfázis nehézségeiről, szépségeiről, ötletelünk, ki hogyan folytatná a megkezdett gondolatot, a félig meghúzott vonalat. előfordul, hogy előkerülnek példák a nagyvilágból, azokat elemezzük, vagy a mindennapi gyakorlat a téma. de szinte mindig hatékonynak könyvelhető el a közös elmélkedés – szóval ezt kellene kipróbálni élesben. nézzük, hogy működik, amikor magunkat kell helyzetbe hozni! megállapodtunk, és végül gyuriékkal /ildikóval, ádámmal, gabival, balázzsal/ nekiláttunk. minden nap, a friss állapotot kiterítve konzultációt tartottunk – egymásnak. nagyon hatékonynak bizonyult, és igazán jó ízűnek.

2009.03.10 a tengeralattjáró • mi történik, ha a bélelés önálló életet él? különös tárggyá válik, kinövésekkel /periszkópokkal/, karokkal, felhasított nyílásokkal.
ha így nézzük, akkor az üvegkocka tömörré válhat /a béllet anyagából formálódik/ és bevágások könnyíthetik fel /ha vágás, akkor akár megyik is lehet – vagy andersen/.
ez persze sok mindent átír! az üvegkocka is a béllet részévé válik, mint ahogy a mélyudvar térfalai is homogénné, egyneművé válhatnak. és ha a bélés fehér /gipsz, kő, bármi/, akkor másképp áll a téren /akár dávidként, fehér márványból faragva, a városháza kőfala előtt/.

vágatlanul – makettek, vázlatok, renderelt képek, gondolattöredékek. valamennyien a magunknak szegezett kérdések tétova válaszai: rajzolva, megépítve, megfogalmazva  – és a keresgélések, kísérletezések végén mindig ott a lezárt, rendezett, véglegesített, vállalt terv: a tervjavaslat, az engedélyezési terv, a tender terv.