Technológia

Üveghomlokzatok átalakítás: így válnak fenntarthatóvá a régi épületek

2020.11.25. 14:21

Véleményformáló szakértők hívták fel a figyelmet az 1970-80-as években épült üveg felhőkarcolók fűtéséhez és/vagy hűtéséhez szükséges energiafogyasztás pazarló mértékére – és vontak kíméletlenül párhuzamot az energiahatékonyságra vonatkozó jelenlegi elvárásokkal. Vajon igazságos-e ez az összehasonlítás? Hogyan lehetne összevetni egy 40-50 éves diesel autót a mai modern elektromos hibridekkel?

Mivel a világ egyre nagyobb érdeklődést mutat az épített környezet és annak nyersanyag-felhasználáshoz való hozzájárulása iránt, mások mellett a több energiát felhasználó üvegépületek is a politikusok és a szakemberek gondolkodásának fókuszába kerültek. Ahogy az autómotorok, úgy az üveggyártási technológiák is sokat fejlődtek az elmúlt évtizedek során, különösen a hőteljesítményt illetően. Sőt, a mai üvegezési módszerek nagyban hozzájárulnak az előttünk álló évtizedekben az energiafogyasztás és az épületek széndioxid kibocsátásának csökkentéséhez.

A felhőkarcolók kitiltása lehet a jövő?

New York polgármestere, Bill de Blasio nemrég bejelentette: „…terveim szerint betiltom az üveg és acél felhőkarcolókat, amelyek elősegítik a globális felmelegedést… nincs helyük többé sem a városunkban, sem a Földön." Kevesebb figyelmet kapott azonban Mark Chambers, a Polgármesteri Hivatal fenntarthatósággal foglalkozó osztály igazgatójának kiigazítása, amely ugyanazon a konferencián hangzott el: „Ez nem azt jelenti, hogy többé nem lehet az épületek kivitelezésénél üveget használni." Majd így folytatta: „Lehetséges, hogy egy vállalat hatalmas felhőkarcolót építsen, amihez rengeteg üveget használhatnak majd, de ehhez egyéb intézkedésekkel csökkenteniük kell a károsanyag kibocsátást." Az üveg valójában energiahatékony, ha megfelelően kezelik és építik be. De Blasio bejelentését később Gregg Pasquarelli, a SHoP Architects munkatársa bírálta, amikor azt írta: „Szerintem, azt szerette volna mondani, hogy sokkal nagyobb felelősséggel és tudatossággal kell kiválasztani az építkezéshez használt anyagokat, hogy azok a lehető leginkább energiahatékonyak legyenek. Teljesítmény szempontjából lehet létesíteni nagyon vagy egyáltalán nem hatékony üvegépületet. Ugyanakkor nagyon vagy egyáltalán nem hatékony téglaépület is készülhet."

Fenntartható üveghomlokzat

A tulajdonosok és üzemeltetők számára – különösen ahol régi generációs üvegépületről van szó – a fenntarthatóbb jövő felé vezető út a modern üvegezéssel vagy függönyfal megoldással átalakított homlokzat. A Glass for Europe iparszövetség által tavaly kiadott jelentésben egyértelmű iránymutatás olvasható a szolgáltatási szektor lehetőségeiről az energia megtakarítást és a széndioxid kibocsátás csökkentését illetően. A jelentés szerint 2030-ra, amennyiben az EU épületei magas teljesítményű üvegezésre térnek át, az energiafogyasztás éves szinten 29%-kal csökkenhet, amely 75,5 millió tonna olajnak felel meg. Ezzel együtt a széndioxid kibocsátás 28%-kal redukálható, amely több mint 94 millió tonna széndioxid megtakarítást jelent évente.

Ezek az előnyök tükrözik a modern üvegek hőszigetelési tulajdonságainak (Uw értékek) javulását és a hőveszteség megakadályozásának (g érték) mértékét is. Jelenleg az EU-ban a meglévő épületek átlagos hőszigetelési értéke 3,4 W/m2K Uw, míg a vásárolható háromrétegű üvegek majdnem négyszer hatékonyabbak, értékük 0,9 W/m2K Uw. Az üveghomlokzatok g értéke a vevő kívánsága szerint alakítható, így biztosítva az optimális egyensúlyt a hőveszteség és szigetelés között.

Egy „madridi megoldás"

A mostanában Európára jellemző hőhullámok és az ezzel együtt megnövekedő hűtési igény miatt sürgetőbbé vált az üveghomlokzatok átalakítása. Az igény adott, a gyártók elkezdtek a megoldásokon dolgozni.

Madridban, ahol létfontosságú a napsugárzás elleni védelem, az Azca üzleti negyedben található Castellana 77 – 1970-es években épült irodaépület – átépítés után elnyerte a LEED Platinum minősítését az épület tartószerkezete és külső határoló szerkezete (Core and Shell) kategóriában a Guardian Glass segítségével. A Castellana 77 épület 33%-kal kevesebb energiát használ évente, mint az ugyanilyen felhasználással és felülettel rendelkező hagyományos épület. Mégis, az épületben tartózkodók és dolgozók 95%-a természetes fényviszonyok között tud dolgozni és közvetlenül kilát az épületből. 

Az évtizedekkel ezelőtti építmények esetében sincs az átalakítás szempontjából mindegyik esetben egyaránt megfelelő megoldás, hiszen különböző üvegezésről és homlokzatokról van szó. Előfordulhat, hogy a dupla üvegezésű hagyományos ablakok, illetve a szerelt homlokzatok átépítése pusztán a szerkezet szétszerelésével és az üvegek cseréjével jár. Máskor azonban, ahol a dupla üvegezés helyett szimpla, vagy a tripla helyett dupla üvegezés kapna helyet, ott új keretszerkezetre lesz szükség, hogy a nagyobb vastagságú üvegek elférjenek.

Jót tesz az üzletnek

Az egészen biztos, hogy az épülettulajdonosok számára számos előnnyel jár befektetni a legújabb, nagy teljesítményű üvegbe. Modern üvegezéssel nemcsak energiát takarítanak meg, és ezzel együtt csökkentik a széndioxid kibocsátást, hanem az épület értékét is növelik.

„Tény, hogy az olyan »zöld« jelzővel ellátott épületek esetén – mint például a LEED vagy a BREEAM – magasabb bérleti díjat kell fizetni." mondja Andrey Stolney, a Guardian Glass európai marketing igazgatója. „Ne felejtsük el, hogy az európai energia szabályozások kiterjednek a felújításra is, nemcsak az új épületekre. Röviden tehát, egy régi épület üvegezésének felújítása nem opció manapság – hanem gazdasági szükségszerűség."

Guardian

További információ

Tudjon meg többet a Guardianról!
Kérdés esetén vegye fel a kapcsolatot a cég magyarországi képviseletével:
Németh Árpád András // anemeth@guardian.com // +36 30 479 1828

Forrás

Impact of the EPC on the property value
Energy performance certificates in buildings and their impact on transaction prices and rents in selected EU countries
The Impact of Energy Performance Certificates on Property Values and Nearly Zero-Energy Buildings