Épületek/Középület

Ütemvonalak és szerkezeti ritmus - Lela Apartment & Residence

2017.09.19. 11:13

Tuskán Péter és Tihanyi Kristóf egy vízparti, magas igényszintű apartmanház tervezésére kapott megbízást Balatonlellén. A telek adottságainak gazdaságos kihasználásán túl az építtetőnek határozott igénye volt, hogy a balatoni panoráma az épület összes lakásából élvezhető legyen. Fontos szempont volt továbbá az elegáns, nagyvonalú homlokzatképzés, illetve hogy minden apartmanhoz tágas, jól használható erkélyek is tartozzanak.

Telepítés, funkcionális elrendezés

A tömegformálásnál a telken szabadon állóan elhelyezett keretből indultunk ki. Ezt az alapformát az északi és déli oldalon megszakítva két L-alakú tömegre bontottuk, melyet a földszint mint lábazat fog össze. Így a középen kialakuló udvar tágasabb lehet, illetve a déli szárnyban elhelyezett lakásokból az épülettömeg által keretezve, időjárástól védett pozícióból élvezhető a kilátás. A közlekedőrendszer a kialakuló belső udvar köré szerveződik: a lakások nyitott oldalfolyosókról nyílnak. Elkülönülő, zárt lépcsőházak helyett a közlekedők kiszélesedésében elhelyezett, üvegfallal védett egykarú lépcsők, illetve liftek kötik össze a szinteket. Az udvarból üvegezett előtéren keresztül közelíthető meg az épület privát vízpartja. Az épület tároló és gépészeti funkciói a parkoló felől, valamint a belső udvarba vezető fedett-nyitott átjáróból nyílnak. A lakások túlnyomó részt kétszobás, amerikai konyhás elrendezésűek, az erkély és a panoráma felé nagyarányú homlokzati nyílászárókkal. A sarok- és végszituációkban az adott alaprajzi geometriából származtatott, három-, vagy több szobás lakásokat alakítottunk ki. A felsőbb szinteken több lakásegység összevonásával nagyobb apartmanok jöttek létre. A nyugati épületszárny legfelső szintjén három darab nagyméretű, luxuskategóriás lakást helyeztünk el, nagyméretű, részben fedett tetőterasszal.
Homlokzati formálás

Az épület homlokzataira a funkcionális elrendezéssel összhangban alapvetően kétféle attitűd jellemző: a közlekedőterek határolását és a majdani hátsó szomszéd felé forduló déli homlokzatot az egyszerű anyaghasználat és a funkcionális elemekből való racionális építkezés jellemzi, míg a Balaton felé forduló főhomlokzatok karakterét az épület körül teljes hosszban végigtekeredő erkélyek határozzák meg. Célunk volt, hogy a hullámzó alapmotívum következetes ismétlésével a nagyméretű homlokzatokat összefüggő, nyugodt, ugyanakkor izgalmas, a tekintetet megragadó felületekké alakítsuk. A pontmegfogásos üvegkorlát a lehető legkevésbé akadályozza a kilátást, míg a homlokzatnak a nézőponttól és a nap állásától függő tükröződéseknek köszönhetően kristályszerű megjelenést kölcsönöz. A hullámzó erkélysorokat az első emeleti terasz és a negyedik emelet fölötti egyenes élű előtető keretezi. Az egyes lakásokhoz tartozó erkélyeket elválasztó expandált lemez pengék tartószerkezeti és tároló funkció mellett ütemvonalakként kiemelik az épület szerkezeti ritmusát, bronz felületük pedig a kontraszt eszközével teremti meg a vizuális kapcsolatot a tó vizével és az égbolttal.

Tuskán Péter, Tihanyi Kristóf