Épületek/Középület

Uszálystrand a Dunán

2009.07.09. 14:39

Holnap nyílik meg a dunai Uszálystrand. A vízen úszó különleges látványstrand a Városi Tájkép Csoport tervei szerint készült el, az ötlet Z. Halmágyi Judit várospolitikus támogatásával valósulhatott meg.
Képek
az átadás előtt álló építményről.

Az Uszálystrand ötlete Budapest európai kulturális fővárosi pályázatának készítése során merült fel. Noha a pályázatot végül Pécs nyerte meg, az Uszálystrand megvalósulhatott a Sygma kezdeményezésére, Z. Halmágyi Judit szakpolitikus támogatásával. Az Uszálystrand egy úszómedencés strand, mely egy uszály rakteréből kialakított úszó- és gyermekmedencéből, valamint az uszály mellé csatolt két bárkából áll, melyeken különleges, a strandolást kiegészítő „vízélmények”, valamint napozóágyak találhatók. A létesítmény megtervezését az a Városi Tájkép Csoport végezte, mely korábban a Móricz Zsigmond körtéren felállított melegedő kővel hívta fel magára a figyelmet. A vízen úszó különleges látványstrand a Duna-part frekventált, turisták által látogatott belvárosi szakaszán kínál egyedi strandélményt.

A tervek szerint az Uszálystrand nem csak egyszer jelentkezne, hanem évenként visszatérve fejlődne a program, erősítve Budapest központi szerepét a Duna régióban, kiemelve a város fürdővárosi jellegét. A tér szűkössége miatt egy látogató a strandot csak két órán át használhatja. A strand 400 fő befogadására alkalmas, várhatóan szeptember 30-ig üzemel.

 


A megújított hagyomány – az Uszálystrand előképei

Az Uszálystrand egy korábban Budapesten ismert Duna-parti fürdő-forma megújítása, annak érdekében, hogy ez a hagyomány ismét gyökeret verhessen. A múlt században már az 1. világháború előtt működött hasonló létesítmény a Dunán - lásd a fotón a Duna vizéből lekerített medencét a Parlament előtt. A később a Margit híd déli lábánál üzemelő egykori strand hasonlóan a Duna-partról benyúló, négyzet alakú stég volt.

 

 

Az Uszálystrand kortárs külföldi előképekkel is rendelkezik. Dublin és Koppenhága is tervez hasonló, folyóra telepített fürdőlétesítményt, és több világvárosban, Berlinben, New Yorkban és Bécsben már most is működnek fürdőhajók. Budapesten a létesítmény 260 millió forintból, szponzori támogatással valósulhatott meg.

forrás: sajtóanyag
fotó: Vargha Mihály

tervező: Városi Tájkép Csoport - Pyka Zsolt, Szöllőssy Barbara
projekt munkatárs: Széles Orsolya