Közélet, hírek

Újra látogatható a tatai Söréttorony

2019.08.01. 10:00

A Kőfaragó házzal területi egységben lévő Söréttorony (Fellner Jakab kilátó) funkcionális felújítását követően újra látogatható a Kálvária dombon, ahol Michl József polgármester és Berczelly Attila a Városkapu Zrt. vezérigazgatója tartott sajtótájékoztatót július 30-án.

A Fellner Jakab kilátó eredetileg egészen más feladatot látott el, itt működött a Turul sörétöntöde, Stieber Antal 1939-ben fogott bele a sörétgyártásba. A két világháború között ugyanis nagy igény mutatkozott az apró lövedékre, amit korábban csak külföldről lehetett beszerezni. A sörétet akkoriban úgy készítették, hogy a magas söréttorony tetejéből csepegtették az olvadt ólmot a földszinten található, vízzel teli edénybe. Az ólomcseppek zuhanás közben gömbalakot vettek fel, a vízben pedig ilyen formában szilárdultak meg. A hatvanas évek óta a gyártás már más módszerrel folyik ezért nem építettek ilyen tornyokat, hazánkban csak egy hasonló építmény van Tolna megyében, Borjád településen.


A Söréttoronynak helyszínt nyújtó Kálvária-domb projekt teljes beruházási költsége több, mint 50 millió forint, amely tartalmazza a domb tájépítészeti megújítását, díszvilágítások kiépítését valamint a Fellner Jakab kilátó és kőfal felújítását is.

A Söréttorony a beruházásnak köszönhetően visszakapta az egykori kilátó funkcióját, így az oda látogatók újra élvezhetik a páratlan panorámát, hiszen az egész térséget madártávlatból szemlélhetik a magasból. Emellett a jelenleg megújítás alatt álló Kőfaragó-ház látogató központtal egységben összeköti a Kálvária - domb látnivalóit a látogatóközponttal, egy egységes, igazi közösségi térként funkcionálva.

Michl József polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: - A felújítással emléket állítanak a torony építészének Puhl Aladárnak, Fellner Jakabnak, az Esterházy családnak és mindazoknak, akik itt Tatán a város építésében bármilyen módon részt vettek, ezért a Kuny Domokos Múzeum októberben nyitja meg a toronyban azt az állandó kiállítást, amely Tata építőiről, építészeiről szól majd. A polgármester hozzátette: - Remélik, hogy most a felújítást követően minden tatai ellátogat a Söréttoronyba, ahol az új ablakok, a díszkivilágítás és persze a gyönyörű kilátás nyomán egy újabb pontja szépült meg a városnak.

Berczelly Attila a Városkapu Zrt. vezérigazgatója tájékoztatott arról, hogy a Söréttorony hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig látogatható, de a nyitvatartási időn túl, telefonos egyeztetést követően is megnézhető majd  csoportok, látogatók számára. A torony környezetében olyan eszközök, játékok találhatóak, amelyek pihenésre és különböző közösségi programok megrendezésére is alkalmassá teszik a teret – nyilatkozta Berczelly Attila.


A megújult Söréttorony ezen a héten vasárnapig ( augusztus 4-ig) ingyenesen látogatható, majd ezt követően belépővel. A diák és nyugdíjas belépő ára 300, a felnőtté 500, a csoportos belépőé pedig (10 fő felett) 250 forint.

A helyszínen a torony környezetében interaktív játszó- és pihenő tér jött létre pétanque-al és tekével valamint mászófallal, ősztől pedig a látogatók a lépcsőkön megpihenve a helyi építészethez kapcsolódó állandó kiállítást is megtekinthetik majd.

Forrás: tata.hu