Nézőpontok/Vélemény

Újra felavatták Bonfini szobrát

2009.01.23. 11:43

A Reneszánsz Év-2008 záróeseményeként Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes felavatta Antonio Bonfini, itáliai humanista szobrát a Budai Várban. Az eredeti alkotás a második világháborúban pusztult el.

A Reneszánsz Év-2008 záróeseményeként január 21-én, szerdán Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes felavatta Antonio Bonfini, itáliai humanista szobrát a Budai Várban.

 

 

Antonio Bonfini, Mátyás király történetírójának szobra 64 évvel ezelőtt, a második világháborúban semmisült meg. Az eredeti alkotást Farkas Zoltán szobrász készítette, aki 1945-ben a Spanyol Királyság budapesti követségének jogtanácsosaként szobrával szinte egy időben halt meg. Farkas a vészkorszakban Giorgio Perlasca munkatársaként sokat tett az üldözött budapesti zsidók megmentéséért. A főváros ostroma során szovjet katonák verték agyon tévedésből, mert náci partizánnak hitték.

A Bonfini szobrot az olasz-magyar baráti szerződés aláírása után civil kezdeményezésként, Festetics Domonkos gróf felajánlásából állították Stróbl Alajos Vadászkútja közelében. A most felavatott másolatot Fáskerti István és munkatársai készítették az eredeti szobor öntvényéről, amelyet még 1935-ben Bonfini szülőhelyének, Ascoli Picenónak adományoztak. Az avatáson jelen volt Ascoli polgármestere is.

„A 'Gondold újra!' mottóval meghirdetett Reneszánsz Év 2008 összeköt múltat és jövőt a jelenben, ahogy ezt szimbolikusan a Bonfini-szobor is teszi” – ­ fogalmazott Hiller István, oktatási és kulturális miniszter. „A szobor, amelyet a 20. század alkotott, majd elpusztított, és a Reneszánsz Év helyreállított, a krónikást és az embert örökíti meg úgy, hogy megőrzi Bonfini, Magyarország és a 2008-as év emlékét” – mondta Hiller. A miniszter kitért arra is, hogy a Reneszánsz Év tizenkét hónapja alatt 300 helyszínen mintegy ezer rendezvény várta az érdeklődőket. A Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából meghirdetett programsorozatra több mint három millióan voltak kíváncsiak. Megjegyezte, hogy január 22-én, csütörtökön Kölcsey Ferencre emlékezve a magyar kultúra kiválóságait köszöntik, majd kezdetét veszi a New York-i Magyar Évad. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes beszédében hozzátette: Mátyás példája és a reneszánsz korszemlélet ösztönzést adhat a mához is. A főpolgármester-helyettes szerint a szobor visszaállításával az utókor elé állíthatjuk egy reneszánsz tudós példáját.