Közélet, hírek

Újabb sportcsarnokot tervezhet a KÖZTI

2022.01.18. 16:24

A fedett pályás atlétikai edzőcsarnok a Déli városkapu fejlesztési programban is szereplő Nemzeti Atlétikai Központ részeként épül meg. A megvalósítására csaknem 3,6 hektáros terület áll rendelkezésre. 

Ahogy az nemrég a közbeszerzési értesítőből kiderült, a KÖZTI tervezheti a budapesti Déli városkapu fejlesztési programban is szereplő fedett pályás atlétikai edzőcsarnokot. A tervezés helyszíne a Csepel-sziget északi csúcsának nyugati oldalán, a Duna folyam - Soroksári Duna-ág - Weiss Manfréd út - Új Duna-hídhoz kapcsolódó útszakasz által határolt, a magyar állam, illetve a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok. 

A leírás szerint a fedett, multifunkcionális csarnok a Nemzeti Atlétikai Központ részeként épül meg, az atlétika egész éves edzéslehetőségének biztosítására, a szabadtéri edzőpályákkal együtt a versenysportolók mellett a fővárosi lakosságot és az atlétikát kedvelő hobbisportolókat szolgálja ki. Az Észak-Csepelre tervezett szabadtéri edzőpályáktól, illetve a már tervezés alatt álló új csepeli közparktól nyugatra eső területen, a világbajnokságot követően építik fel. Külön kiemelik, hogy a tervezésnél törekedni kell arra, hogy a szomszédos edzőpályákkal szinergikus működtetés, üzemeltetés előnyei kiaknázhatók legyenek.

A nagyjából 12 ezer m2 alapterületű csarnok napi használata során edző létesítményként üzemel majd az amatőr és professzionális sportolók számára, de versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz. Helyet biztosít egy hatsávos, 200 méteres futópályának és az ehhez kapcsolódó futó, dobó és ugró létesítményeknek, ezen túlmenően egy 100 méteres, hatsávos egyenes futópálya is lesz benne. A lelátó 1200 ülőhelyet foglal magában.

A sportszakmai kiszolgáló terek kialakítása mellett megfelelő közönségforgalmi teret kell biztosítani a várható maximális nézőlétszám számára. A terem akusztikájának alkalmasnak kell lennie a különféle események megfelelő kezelésére is, a természetes fény alkalmazására pedig ugyancsak nagy hangsúlyt kell fektetni. 

Ezeken kívül feladat még a telken belüli és közvetlen kapcsolódó területeken komplex út- és közműtervezés, a telken belül mintegy 3,8 hektár területen közkert/közpark tervezéssel (engedélyezési és kiviteli terv szintű tájépítészeti tervezés), engedélyezéssel.

A csarnok számára csaknem 3,6 hektáros terület áll rendelkezésre, amelyen a meglévő épületek bontandók.

A Déli Városkapu Program az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb magyarországi városfejlesztése lehet, többször is írtunk már róla, egyebek mellett a Diákváros kapcsán. A beruházás a norvég Snøhetta építésziroda 2018-ban kiírt nemzetközi tervpályázaton első helyezést elérő mesterterve alapján valósulhat meg.