Nézőpontok/Vélemény

Újabb sajátos séták Budapesten: AA Visiting School 2019

2019.08.24. 06:03

Visszatért Budapestre a Sétáló. Az Architectural Association idei nyári iskolája tizenegy hallgatóval és a tavalyinál is furább projektekkel reagált a sétára mint témára.

A Sétáló meglepetésszerű támadással vette be Budapest V. kerületét. Egyszerre bumfordi és imponáló mozgását nagy megelégedéssel és kíváncsisággal szemlélték a járókelők, alkalmanként kérdésekkel bombázva vagy fizikai segítséggel is beszállva. De reagáltak rá a rendőrök is: szerették volna eltüntetni. A Sétáló útvonalához innen a MÉSZ székházáig, illetve az alkalmi megállókhoz, ahol a diákok mutatták be kapcsolódó munkáikat a felkért zsűrinek, sokan egyszerű szemlélőként is csatlakoztak. Szokatlan zsűrizés volt, annyi szent. 

A kettős, összekapcsolt kerekek forgatása, cigarettagyújtás és a csikk elnyomása, a fény-árnyék hatással játszó origami-árnyékoló kinyitása, víz, viasz és luftballonok játéka, a városi zaj által agyonnyomott beszélgetés-töredékek… Ezeket a kis, performatív jellegű beavatkozásokat valós városi sétálók ihlették. A sétával összekapcsolt zsűrizés a valós városi környezetbe vezette vissza ezeket a térmódosításokat.

Ez a közvetlen urbanizmus: a kritikai designgondolkodás közvetlen alkalmazása ott és azokkal, akik számára kitalálták. A változásnak ez a direkt megjelenítése a megszokott keretek torzításával teszi láthatóvá a közterek használati jogának, problémáinak, határainak kérdéseit. 

A Szokatlan séta (The Uncommon Walk) sorozata – „In/Imprints” címmel a múlt évben és „Re-sets” címmel idén – visszaadja a változtatás erejét a város hétköznapi felhasználóinak kezébe. Kimondott célja azon városi problématerületek azonosítása és kezelése, ahol a közterek privatizációjának folyamata, a hozzáférés biztonsági előírások miatti korlátozása vagy a kommercializálódás nyomásából eredő tiltások mindinkább veszélyeztetik azt, hogy a város valóban mindenkié lehessen. A workshopok és projektek, beszélgetések és értékelések az utcán olyan újragondolt helyzetek, amelyekkel minimális provokáció árán nagy változások érhetőek el felfogásban, értékelésben, a különféle tevékenységek együttes létezésében – abban, ahogyan odafigyelünk, ahogyan kommunikálunk, ahogyan játszunk, ahogyan helytelenkedünk.

A „The Uncommon Walk – Re-sets 2019” kiállítása most a Magyar Építőművészek Szövetsége székházának galériájában látható. Bemutatja a tavalyi In/Imprints epizód munkáit is. Új Nolli-tervek, testmértékkel kalibrált városi terek, camera obscura-pillanatok, A sétálók enciklopédiája, koreografált átiratok, szabálykönyvek és alkalmazási szituációk, öntőformák és zsaluzatok, felnövelt mechanizmusok, szekvenciarajzokból készült filmek: a végeredmény felfedezések és felvetések gazdag tárháza. 

A következő évben, 2020-ban a Szokatlan séta újra visszatér, hogy meghódítson, kísérletezzen, javaslatokat tegyen, szerepeljen, vitatkozzon – és ünnepelje a városi aktivizmus inkluzív eszméjét Budapest utcáin. A Sétáló már az eső naptól az utcán lesz, és váltásban működik majd, további meglepő akciókkal, a nyilvános felhívás nyomán érkező résztvevőkkel és együttműködőkkel.

Csatlakozz! És folytassuk közösen utunkat a Sétálóval, aki egyszerre társ, gépezet és a város mozgó fragmentuma, urbánus tereink sokszínű, kollektív tartalmát gyűjtögetve, tárolva, bővítve és megszűrve, formába öntve és újraépítve.
 

Doreen Bernath

A szöveget az angol eredetiből fordította: Kovács Dániel

Architectural Association Budapest Visiting School 

2019. augusztus 2-11.

Az AA Budapest Visiting School honlapja

Programvezetők
Doreen Bernath
Pei Yong

Mentorok
Doreen Bernath
Pei Yong
Nick Green
Harikleia Karamali

Meghívott mentorok
Aude-line Dulière
Anna Czigler

Együttműködők
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Magyar Építőművészek Szövetsége 
FUGA - Budapesti Építészeti Központ 
Kortárs Építészeti Központ 
Kovács Dániel
Paradigma Ariadné
VPI Concrete
Hello Wood

Hallgatók
1. Han Ye
2. Hannah Chebeleu
3. Caijue Wu
4. Wenjun (Elaine) Wei
5. Elena Sadovnikova
6. Sharif Abdulnafaa Wadullah Jasim
7. Nurlana Mammadli
8. Jiayue Zhang
9. Run He
10. Bíborka Bánszegi
11. Sára Gránásy