Közélet, hírek

Újabb klasszicista épület veszélyben!

2006.04.03. 10:15

Újabb klasszicista épületet, ezúttal a Zitterbarth Mátyás által 1844-ben épített, a VIII. kerületi Szentkirályi utca 4. szám alatt álló házat fenyegeti lebontás.

Ha ma a Szentkirályi utcában egy Zitterbarth Mátyás, a pesti klasszicista építészet Pollack Mihály és Hild József mellett legjelentősebb mestere által tervezett épületet le lehet bontani, akkor Budapesten egyetlen épület sincs biztonságban!

Tovább folytatódik Budapest építészeti örökségének lerombolása. Újabb klasszicista épületet, ezúttal a Zitterbarth Mátyás által 1844-ben épített, a VIII. kerületi Szentkirályi utca 4. szám alatt álló házat fenyegeti lebontás. Az épület a magyar tudományos gyermekgyógyászat megalapítója, Schöpf-Mérei Ágoston pesti szegénygyermek-kórházának otthona volt. Várostörténeti, orvos- és kulturtörténeti értéke éppúgy vitathatatlan, mint a Pesti Magyar Színházat is tervező Zitterbarth munkásságának jelentősége.

Tiltakozunk az újabb városrombolás ellen és követeljük a jóváhagyott tervek, a bontásra irányuló szándék elvetését.

Követeljük, hogy a kerületi önkormányzatok haladéktalanul vizsgálják felül a tulajdonukat, a mindannyiunk tulajdonát képező budapesti építészeti örökséggel kapcsolatos terveiket. Azokat a terveket, amelyek nem a várostörténet megőrzendő emlékeiként tekintenek történelmi épületeinkre, hanem pusztán építési telekként kezelik a házakat. Ez a szemlélet további jelentős beépítésekkel terheli az egyébként is zsúfolt belvárosi területeket.

Kérjük a kulturális minisztert és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökét, hogy vizsgálják felül a Szentkirályi utca 4. szám alatti épületre kért ideiglenes védelem ügyében a KÖH Fővárosi Irodája által hozott elutasító határozatot, annak szakmailag nem kellően megalapozott álláspontja miatt.

Támogatjuk a Szentkirályi utca 6. szám alatti társasház lakóközösségének eddigi tiszteletre méltó erőfeszítéseit, amellyel megvédeni igyekszik közvetlen környezete és a főváros egyik építészeti értékét.

Budapest, 2006. március 30.
 

ÓVÁS! Egyesület
Budapesti Városvédő Egyesület
Budapest Világörökségéért Alapítvány
Herminamező Polgári Köre Egyesület (alapítva: 1990)
Élőlánc Magyarországért