Épületek/Irodaépület

Új községháza Pellérden

2007.06.04. 12:12

Építészet: Getto Tamás - Gettoplan Bt.

Pellérd község legutóbbi öt évének története, úgy gondolom mintaszerű. Mintaszerű azért, mert a falu vezetése, Metzing József polgármesterrel hosszú távban gondolkozik. Hat évvel ezelőtt szabályozási tervet készíttetett, amellyel megteremtette egy leendő községközpont megépítésének feltételeit. Ezt követően felkérték irodánkat, hogy készítsünk tanulmánytervet a községközpontról.

A több éve tartó tervezési folyamatnak eredményeképpen Pellérd község és annak központja hosszú távú fejlesztési tervvel rendelkezik.

A községközpont elemei sorra épülnek. Megépült a bank a sarkon, azt követte a községháza, építés alatt áll az új iskola és tornaterem, szerveződik az új óvoda építése, készülnek a községi sportpályák. 

Minden a tervek szerint halad, lépésről lépésre.

Az új községháza programja szerint olyan újszerű, európai színvonalú épület amelynek ki kell fejeznie a község "első házának" középületi pátoszát és a polgárok felé forduló nyitott demokratizmusát.

Épületünk az ügyfelek és hivatalnokok viszonyát, épületen belüli kapcsolatát újszerűen igyekszik megfogalmazni: az épület centrumában az ügyféltér, az az ügyfél, a polgár áll, köré szerveződnek a hivatali helyiségek.

Fontosnak tartottuk az épület működésében a sokrétű többcélúságot, melynek működését az utóbbi egy év visszaigazolta.

szöveg és képek: Gettoplan Bt.


Építészet: Getto Tamás - Gettoplan Bt.
Belsőépítészet: Getto Tamás, Schunk Tímea – Gettoplan Bt.
Statika: Nagy László – 2001 Tervező Bt.
Gépészet: Eördögh Zsolt – Hevaszer Kft.
Villamos tervező: Hegyi Béla - Pécsi Villamos tervező Kft.
Kivitelező: Castrum Kft.