Közélet, hírek

Koncepcióterv készült a jövőben megújuló Markusovszky térről

2022.02.15. 13:21

A Kinizsi, a Köztelek és Biblia utca, valamint az Üllői út közötti területen található tér fejlesztéséről korábban a környéken élők véleményét is kikérte a ferencvárosi önkormányzat, a TSPC által jegyzett koncepcióterv így az ő igényeiket is figyelembe véve készült. 

Új koncepciótervet mutatott be a generáltervező TSPC a ferencvárosi Markusovszky tér fejlesztésére. Ahogy az iroda honlapján olvasható, a munka a tavalyi közösségi tervezés javaslatait feldolgozva készült (erről 2020 őszén mi is beszámoltunk). "A Ferencvárosi Önkormányzat szándékai szerint a tér modern pihenőzónákkal, új játszótérrel, kutyafuttatóval, biztonságos, rendezett és átlátható környezettel újulhat meg. A cél, hogy az elavult, kevéssé biztonságos, minőségi időtöltésre alkalmatlanná vált terület helyett egy európai színvonalú, nívós és jól szervezett tér jöjjön létre", írják a projektről.

"A tervezés során a legfontosabb feladatunk az volt, hogy megszüntessük a tér kihasználatlan részeit és minden szempontból frissítsük, kinyissuk ezt a területet a ferencvárosi polgárok és az idelátogatók számára" – mondta el Könözsi Szilvia építész, a TSPC Csoport tervezési igazgatója, aki azt is hozzátette, hogy fontos szempont a tér személyesebbé tétele, és az is, hogy jelentős minőségi váltás következzen be a funkciók, a zöldfelületek és a térélmény tekintetében is. A Kinizsi, a Köztelek és Biblia utca, valamint az Üllői út közötti területen található téren a jövőben szabadtéri edzőterem, sportpálya, modern játszótér, zöld lugasok és pihenőterületek várják majd az erre sétálókat, megújul a nyilvános mosdó, és új biciklitárolókat alakítanak ki.

A közösségi tervezés révén a környéken élőknek lehetőségük volt véleményt formálni arról, miként képzelik el a park, a játszótér, a kutyafuttató, a sportolás tereinek használatát. Az online és offline formában is zajló kérdőívezés során több mint 300-an osztották meg a véleményüket. Mint kiderült, a válaszadók nagy része jelenleg nem tartja biztonságosnak a parkot, rossz érzést kelt bennük a tér több, higiéniát mellőző része, illetve nem érzik biztonságos közegnek ezt a részt. A válaszadók 72%-a pihenésre alkalmas, zöld rész kialakítását, játszóteret, kültéri sportpályát támogatta a Markusovszky tér fejlesztési javaslatában.Az önkormányzat a környékre jellemző parkolási helyzetére tekintettel egy 120 parkolóhelyet magában foglaló mélygarázst is kialakítana a park alatt. A Markusovszky téren a tervek szerint 24 felszíni biciklitároló és 11 BUBI-állomás is rendelkezésre áll majd.

A téren 4500 négyzetméternyi funkcionális zöldfelület jöhet létre, a tervek szerint több mint ötven új fa ültetésével.

Felelős tervező: Kádár Mihály /TSPC

Építész tervező: Könözsi Szilvia /TSPC, Halmai Dénes /FormiConcept Kft., Fekete Attila /TSPC

Építész tervező munkatárs: Romhányi Lilla Ivett /TSPC

Tájépítész tervező: Tézli-Szabó Franciska /Gardenworks Kft.