Közélet, hírek

Új idősotthon épülhet a XVI. kerületben

2022.03.21. 11:18

Az 50 fős bentlakásos Kertvárosi Idősek Otthonához kapcsolódóan egy tematikus közösségi parkot is kialakítanak.

Új idősotthon épülhet a XVI. kerületben, a Csobaj utca 12-14. szám alatt: a Kertvárosi Idősek Otthona a tervek szerint 50 fős bentlakásos, 32 fő személyzet befogadóképességű, földszint plusz egyemeletes intézmény lesz, hozzá kapcsolódóan pedig egy tematikus közösségi parkot is kialakítanak. Az idősotthon terveit az EKHO Építész Műterem készítette.

Az otthont a közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje szerinti kialakítással valósítanák meg. A helyiségek összes nettó (és egyben hasznos) alapterülete mintegy 2200 m2, ehhez tartozik közel 187 m2-nyi terasz és 158 m2-nyi erkély. A beruházáshoz kapcsolódóan 3810 m2 zöldfelületet rendezése és kertészeti kialakítása valósul meg. Az épületben egyfős akadálymentes bentlakásos lakóegységből 30, kétfősből 8, négyfősből egy darab lesz, minden lakószobát ugyancsak akadálymentes, önálló vizesblokkal látnak el. Öt lakóegység intenzív ellátásra is alkalmas lesz - derül ki a közbeszerzési értesítőben közzétett leírásból. A tematikus természetközeli közösségi parkkal kapcsolatban azt írják, 4,1 hektáros őshonos tájrekonstrukciójú, arborétum jellegű, természetközeli, kevés épített elemmel ellátott parkot létesítenek 1,2 hektáros gyepesítéssel, 805 m2 stabilizált murvaburkolattal. A dendrológiai kertbe összesen 5238 db fás szárú növényt telepítenek, ebből 494 db standard parkfa lesz. A tematikus parkban kialakítanak egy 750 m-es futókört, három tanösvényt és egy, kifejezetten az idősek otthonához kapcsolódó „cardio-sétányt". Központi helyet foglal el a 720 m2 nagyságú játszótér. A területen lesz nyilvános illemhely és a park délkeleti sarkában, a Csobaj utca mentén egy 420 m2-es kutyabarát zóna is.

A közbeszerzési dokumentum alapján már keresik a kivitelezőt a tervek megvalósításához, szerződést azonban még nem kötöttek, így egyelőre kérdéses, mikor valósulhatnak meg a már elkészült és engedélyezett tervek.