Épülettervek/Középület

Új élet egy kis faluban – Térségfejlesztési Központ Kastélyosdombón

2022.06.17. 09:26

Magyarországon számos kis falut érint a munkalehetőségek hiánya, mely egy sor egyéb problémához vezet. Az Ökumenikus Segélyszervezet e helyzetet igyekszik orvosolni több mint egy évtizedes kastélyosdombói tevékenységével, melynek következő lépcsője a ZDA – Zoboki Építésziroda és a Pagony Kert- és Tájépítész Iroda által tervezett új főtér és közösségi komplexum.

Kastélyosdombó egy Somogy megyében, a Dráva völgyében meghúzódó kis falu, mely kevesebb, mint 300 lelket számlál. A horvát határ közelében lévő település egészen 2010-ig a munkalehetőség hiányával küzdő, reménytelen, és elnéptelenedés felé haladó falvak életét élte. Ekkor azonban a helyi, rossz állapotú kastély felhasználása kapcsán új lehetőségek nyíltak.

A korábban az Ivánkovics, majd a faluban sokáig neves lótenyészetet üzemeltető Erdődy család birtokában álló kastélyt jóval a rendszerváltás előtt alakították szociális otthonná, és ezt a funkciót töltötte be 2010-ig, mikor a falu az Ökumenikus Segélyszervezetnek ajánlotta fel az ingatlant hasznosításra. A szervezet a rossz állapotú épületben azonnal meglátta a lehetőséget és nekilátott a felújításnak: az elhagyatott kastélyból élettel teli modern épületkomplexum, az elhanyagolt kertből rendezett kastélypark, az elhagyott birtokból termést hozó, munkahelyeket teremtő gazdaság, egyetlen intézményből egyedülálló térségfejlesztési program lett, mely olyan kiemelt szociális vállalkozásokat működtet, mint a Kastélyosdombói Sajtműhely, az Erdődy Vendégház vagy mára a Heineken hivatalos beszállítójává vált komlóültetvény és feldolgozó üzem. Mára az Ökumenikus Segélyszervezet vált Kastélyosdombó legnagyobb munkáltatójává.

A településen az elmúlt években megélénkült forgalom – táborozók, turisták – miatt is egyre hangsúlyosabb igény van egy valódi faluközpont kialakítására. Az egyutcás falunak ugyanis nem alakult ki valódi főtere, még 19. századi református temploma környékén sem. A helyiek gyülekező helye jelenleg – mint sok más falucskában – a kisbolt előtti járda, de ez semmiképpen nem nevezhető főtérnek, és nem is tudja annak számos, óhajtott funkcióját betölteni. Egy főtérnek jobb esetben ugyanis nemcsak gyülekezésre, de esetleg rendezvények tartására vagy akár piac céljaira is alkalmasnak kell lennie.

Az új faluközpont kialakítására jó lehetőséget kínált a község központjában álló, használaton kívüli magtár és környezetének rekonstrukciója. A nemes feladat koncepciójának megtervezését a Segélyszervezet megbízásából a ZDA – Zoboki Építésziroda – és a tájépítészeti részeket a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda – önkéntes felajánlásként vállalta. Az építészek olyan több ütemben fejleszthető megoldásban gondolkodtak, mely első körben egyszerű fa felépítményekkel határolva jelöli ki a falu főterét, rendezi a falu összképét majd a későbbi beruházások ebbe illeszkedve egymástól függetlenül valósíthatók meg. Mivel az egykori magtárépület közvetlen környezetében rendelkezésre áll öt szomszédos telek, így a nagyszabású fejlesztés megvalósításának nincs fizikai akadálya.

A projekt központi eleme a kiváló elhelyezkedésű, ám rettentően elhanyagolt magtárépület, amely közösségi térként számos lehetőséget kínál: otthont adhat a térségben élő gazdák szakmai fórumainak, találkozóinak, egyedülálló termelői piac színtere lehet, valamint alkalmassá válhat közösségi és családi események méltó megtartására. Az épület felső szintjén létrehozható egy olyan hiánypótló pajtaszállás, mely elsősorban a térségben erős kerékpáros turizmusra építve bevételével hozzájárulhat a térségfejlesztési program fenntarthatóságához, rendezett környezete pedig betöltheti mindazon funkciókat, melyeket az imént egy főtér esetében kiemeltünk.

A jelenleg kihasználatlan gazdasági épület felújításánál nagyon fontos szempont az eredeti jelleg megőrzése, ami a faluképbe való autentikus illeszkedés miatt elengedhetetlen. Az épület eredeti funkciójából és karakteréből adódóan inkább szezonális használatra alkalmas, ami tökéletesen illeszkedik a szintén átmeneti, nyaranta aktívabb faluturizmus igényeihez, illetve biciklis csoportok, tanulmányi csoportok fogadásához. A kétszintes épület földszintjén könnyen alakíthatók ki közösségi helyiségek és gyerekeknek szánt terek. Természetesen konyhapult és vizesblokk is helyet kapnak, míg a galériás emeleten 36 fő befogadására alkalmas, izgalmas pajtaszállást alakítanak ki.

A magtár épületéhez csatlakozva a későbbi ütemben lehetőség nyílik egy 150 fő befogadására alkalmas rendezvényhelyszín kialakítására is, mely saját kiszolgáló blokkokkal rendelkezne, és energetikai kialakításának köszönhetően egész éves üzemeltetésre lenne alkalmas. Fontos megjegyezni, hogy a kiszolgáló blokkok a belső rendezvényteremről leválasztva, kívülről is megközelíthetően épülnének, így a szabadtéri rendezvényeket is kiszolgálnák. A különálló épületeket összefüggő pergolarendszer köti majd össze, mely egyrészt eső esetén fedett közlekedést biztosít, másrészt különböző, hangulatos teresedéseket is kialakít.

Mint láthatjuk, a falu tervezett új főtere számos program megtartására alkalmas, aminek köszönhetően a kis település megtelhet élettel. Az új komplexum nem csak kézműves piacnak, esküvőknek vagy gyerektáboroknak lehet helyszíne, de akár különlegesebb ötletek megvalósítására is lehetőséget nyújt, főző- és kenyérsütő versenyeknek, gyógynövényismertető foglalkozásoknak, de még a helyi komlótermelés kapcsán sörfőző fesztiválnak is otthont adhat.

Paár Eszter Szilvia