Épülettervek/Hallgatói terv

Tűzoltóság, Debrecen – Diós Beáta diplomamunkája

2022.09.25. 12:01

Diós Beáta diplomamunkájaként egy kevéssé központban lévő, mégis nemes és létfontosságú szakma képviseletét választotta. A fő szempontja az egyszerűség és funkcionalitás volt az épület alaprajzi, homlokzati, és anyaghasználati szempontjából. A kihívást abban érezte, hogy egy szigorú szabályrendszerbe kényszerített épületet modern, környezetbe illeszkedő módon és építészetileg koherensen alkosson meg.

Koncepció
A Debrecenben jelenleg működő Tűzoltóság és Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság esetenként a megye és Debrecen túlterheltsége miatt a riasztásoknál más városok őrseinek segítségére szorul. Ez valós alapot adott tervem megvalósításához. A választásom a város déli oldalán található tervezési helyszínre esett, mellyel együtt a tűzoltóság az egész várost és az agglomerációs területét kellőképpen le tudja fedni. A szabály szerint tűzoltóságnak főút mellett kell épülnie és a vonulásnak mellékútra kell történnie. Ez részint a jelenlegi Böszörményi úti igazgatóságon is teljesül, azzal a különbséggel, hogy vonulni és visszaérkezni is csak a főútra van lehetőségük. A Mikepércsi úti tervezési helyszínen az imént említett feltételek teljes mértékben teljesülnek. (A pontos tervezési helyszín: 4030 Debrecen, Mikepércsi út, hrsz: 13811/7.) Az épület jellege és a választott terület minden aspektusában egyezik, az ipari épületek, a Debreceni Hőerőmű tornyai a telekkel szemben kommunikálnak az általam elképzelt formával.

Debrecenben korábban már megszűnt egy gyakorlópálya, ahol tűzoltóárkokkal és különböző mentési szituációkkal tudták fejleszteni a tudásukat a tisztek. Az új őrs területi adottságai viszont lehetőséget adnak egy új gyakorlópálya létrehozására. A telek tervezésre leválasztott hányadát négy részre osztottam, az első negyedében a gyakorlatozó pályák helyezkednek el, a második negyedében mentőkutyás kiképző terület, újítva a tűzoltóőrs lehetőségeit. A harmadik negyedben a pihenő és gyakorlatozó övezet kap helyet. Az így kialakult „L" alakra válaszolva, egy belső telekrészt körülvéve, kifelé zárt alaprajzzal és az utcavonallal párhuzamosan kommunikál a szintén „L" alakú őrs.

Általában egy tömlőszárító/mászótorony épül egy laktanyához, a tervem abban unikális, hogy két mászótornyot alakítottam ki. Az egyik az imént említett kötelező tömlőszárító torony mászóablakokkal, a második torony célja pedig a gyakorlatozás, de tizenkét szinten. A kialakítás célja egy olyan élhető laktanya, ahová a más tűzoltóságokról érkezők is tudnak gyakorlatozni az őrs működésének zavarása nélkül.

Az épület ezzel a tömlőszárító (és egyben gyakorlatozó) toronnyal kezdődik keletről, ezzel ellentétesen, az épület nyugati végén egy tizenkét szintes mászótorony található. Az őrs három szerállásos, idegenek nem látogathatják, az irodai munkatársak, a parancsnoki részleg és az állandó tizenkét fő, illetve az irányító személyzet dolgozik itt egy műszakban a vonulások során.

Érdekesség, hogy a riasztás kezdetétől két percen belül a kocsik hátsó tengelyének el kell hagynia a kapu vonalát, bárhol vannak, bármit csinálnak, vagyis a tűzoltóknak állandó készültségben kell lenniük.

Az épület leírása
A telek ipari környezetben helyezkedik el, jelenleg üres, rendelkezik víz-, gáz-, elektromos áram-, csapadékvíz- és szennyvíz-bekötéssel. Az épület „L" alakú, háromszintes, mindkét végén torony található. A keleti torony a tömlőszárító torony, mely a földszinttől még hat emelet magas. A nyugati torony a mászótorony, mely a földszinttől még tizenegy szintes.

Tömlőszárító és tömlőmosó helyiséggel rendelkező torony kerül az épület dél-keleti részére. Egyedülálló mászó- és gyakorlótorony létesül a dél-nyugati részére az őrsnek. A földszinten megtalálható a porta helyisége, majd egy lépcsőház, a portától egyenesen haladva az edzőterem, a kantin, a büfé és a kiszolgálóhelyiségek.

A portától balra találhatók a parancsnoki- és irányítószobák, ahonnan a szerállásokra lehet rálátni, továbbá a kötelező garázs a vezetőnek és a javítóműhely, majd az autómosó. Akadálymentes lift is került elhelyezésre, akadálymentes mosdóval a földszinten és az első emeleten. Az első emeleti gépészeti helységbe a garázsból lehet fölmenni. A lépcsőházból, és liftből lehet megközelíteni a játékszobát, az irodákat, a tárgyalót, és a parancsnoki irodát. A második emeleten található a játékszoba, három hálórész, mosó- és mosdóhelyiségek, fekete-fehér öltöző, és a csúszó rudak, melyeken a szerállásokat érik el rövid idő alatt a szolgálatban lévők.

Szerkezet
Az épület vasbeton-pillérvázas, vázkerámia és vasbeton-fal kitöltéssel, Rockwool Fixrock fb1 hőszigetelő lemezzel borítva. A homlokzatot két részre osztottam anyaghasználat tekintetében: előregyártott látszóbeton minőségű monolit vasbeton-burkolat és Haver and Boecker feszített rozsdamentes fémháló hőhídmentes rögzítőkonzolokkal szerelve kerültek elhelyezésre. A tizenkétszintes mászótorony három oldalon vasbeton fallal, egy oldalon Haver and Boecker fémszövettel készül. A hétszintes tömlőszárító torony acél vázszerkezetre rögzített Haver and Boecker fémszövet burkolattal. A födémek kibetonozott magasprofilos trapézlemezek.

Az épület lapostetős, a tornyok zárófödémei nem járható egyenes rétegrenddel készülnek, az épület nem járható fordított rétegrenddel valósul meg.

Gépészet
Az épület hűtését és fűtését faincoilokkal biztosítjuk, az ehhez szükséges meleg, illetve hideg energiát levegő-vizes hőszivattyú rendszer biztosítja. A belső terű helyiségek szellőzését kiépített légcsatorna rendszeren keresztül ventilátoros légkezelők biztosítják.

Diós Beáta

 

szerk.: Schell Réka