Programok

Trust your Architect! Pop és építészek

2021.03.12. 11:02

A Trust your Architect! 2021-es tavaszi évadában a középtávú építészeti jövőkép kerül előtérbe. A meghívott vendégek a jelenkor kihívásait a jövő szemszögéből vizsgálják. Az első előadáson Dr. habil Wesselényi-Garay Andor (Metropolitan Egyetem, MMA-MMKI), Kósa Balázs DLA (Pécsi Tudományegyetem), Dr. Habil. Guld Ádám (Pécsi Tudományegyetem) a popkultúra és az építészet kapcsolatát járják körbe.

Nr. 01 – Pop és építészek – Élő online beszélgetés

A Trust your Architect! 2021-es tavaszi évadában azon gondolkodhatunk közösen a meghívott vendégekkel, hogy az építész szakma számára mit tartogat a jövő.
Az első márciusi beszélgetés alkalmával a meghívott szakértők a popkultúra és az építészet kapcsolatát járják körbe. Hogyan hat a tömegkultúra az emberre? Milyen vizuális képet vetít a közösségi média, a kereskedelmi tévé és számos más platform az épületekről? Ezeket hogyan érzékeljük? És mi történik, ha ennek hatására mindent, így a lakásainkat, irodáinkat is készre kaphatjuk vagy a facebook marketplacen rendeljük? Eltűnik az egyediség, a személyre szabottság és az építészeti érték?

Meghívott beszélgetők: Dr. habil Wesselényi-Garay Andor (Metropolitan Egyetem, MMA-MMKI), Kósa Balázs DLA (Pécsi Tudományegyetem), Dr. Habil. Guld Ádám (Pécsi Tudományegyetem).
Moderátor: Sánta Dóri (KÉK)

Az élő beszélgetés linkjét az esemény időpontjában, a Facebookon teszik elérhetővé a szervezők.

Miről szól a Trust your Architect! Építészet a közeli jövőben évada?

Milyen lesz a világunk tizenöt év múlva? Ebben milyen tudásra lesz szüksége az építésznek? Hogyan készüljünk fel a kihívásokra? Tavasszal négy szcenáriót villant fel a Trust your Architect! sorozat a közeli jövőből, hiszen mindenki egy picit a helyét keresi a világban: az irodapiac a home officeszal, a társasházban lakók a zölddel, a falusias környéken lakók pedig az elnéptelenedéssel küzdenek.

A minket körülvevő világ folyamatos alkalmazkodásra sarkall bennünket. A változásokra sokszor fel lehet készülni, máskor nem várt fordulatok jelentenek nehézséget. Jelen pillanatban számos kihívással kell megküzdenünk, melyek az eddig megszokott életünkben rengeteg bizonytalanságot okoznak. Vannak helyzetek, amikre előre fel lehet készülni: a múltbeli tapasztalatoknak köszönhetően tudunk velük tervezni. A klímaváltozás negatív hatásairól vagy éppen a digitalizáció adta lehetőségekről egészen sokat tudunk, de más események alakulását csak találgatni tudjuk.

A Trust your Architect! 2021-es tavaszi évadában a középtávú építészeti jövőkép kerül előtérbe. Négy egymástól független szcenárióban járhatjuk végig a jelenkor kihívásait a jövő szemszögéből. Hogyan fog átalakulni az építész szerepe az elkövetkezendő 15-20 évben? Milyen módon tudjuk pozitív irányba befolyásolni az eseményeket? Hogyan tudjuk elkerülni a legrosszabbat és élhető körülményeket teremteni a gyerekeinknek? Milyen tudást kell megszereznünk most, hogy azt a jövőben hasznosítani tudjuk?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ a félév négy alkalmán keresztül:
Nr. 01 – Pop és építészek
Nr. 02 – Adatok és építészek
Nr. 03 – Társadalmi disztópia és építészek
Nr. 04 – Földönkívüli építészet!

A Trust your Architect! sorozatról

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) 2015 óta szervezi meg havi rendszerességgel a Trust your Architect! kerekasztal-beszélgetéseket. A program elsősorban építész pályakezdőknek szól, és azt a célt tűzi ki, hogy az egyetem elvégzése után könnyebben találjanak munkát maguknak a fiatalok. A KÉK ebben úgy segít, hogy aktuális témákat feszegető beszélgetésekre már tapasztalattal rendelkező szakmagyakorlókat ültet egy asztalhoz azért, hogy az érdeklődők első kézből értesüljenek az adott terület legfontosabb információiról, kihívásairól és lehetőségeiről. Hiszen ma Magyarországon egy évben 600 építész végez, akik az egyetemi védett közeg elhagyása után sokszor nehéz helyzetben kerülnek: meg kell találniuk, milyen területen érzik úgy, hogy a legjobban és leghasznosabban tölthetik el aktív éveiket. Mi lesz az építészekkel? Hová tartanak? Mit csinálnak? A KÉK klubestjein utánajár.