Épületek/Középület

Török Kulturális Központ - mecset és imaház Doetinchemben

2013.10.22. 12:55

Doetinchem község a Török Alapítvánnyal közösen hirdetett zárt tervpályázatot 2007-ben, amelyet az Atelier PUUUR nyert meg. Alapvetésük az volt, hogy az építészet legyen a híd, amely a 21. században a helyi török közösség vallási hagyományait és Doetinchem városának jelenét összeköti.

A J.F. Kennedy út a város egyik nagy jelentőségű körútja, amelyre egy sor park és középület is felfűződik. A kompakt formálású tömeg a lehető legkisebb alapterületet foglalja el, s elegendő zöldfelületet hagy a telken, hogy tovább erősítse a "zöld folyosó" összhatását. Ez a terjedelmes fákkal benőtt terület egyben átmeneti zónát képez a szomszédos lakóház-sor hátsó kertjei felé. A lesüllyesztett udvar felveszi a parkoló funkciót, mentesítve ez alól az utcafrontot, egyben helyet adva esetleges rendezvényeknek és vásároknak.

A Központot Mekka felé tájolták, mintegy 45 fokkal elforgatva a szomszéd beépítésekhez képest. Egyszerre nyit az utca és a süllyesztett udvar felé. Ezt a kifordított tengelyt kihasználva a tervezők egyedi karaktert adtak az épületnek. Az utcafronthoz kapcsolódó nyilvános területek folyamatos átmenettel kapcsolódnak a belső terekhez. Maga az enteriőr is nyitott és közösségi terekkel nyit, hogy aztán egyre inkább privát, végül már intim zónába jussunk - az imateremhez. A közösségi, kulturális programok az utcai kapcsolattal rendelkező helyiségekhez és a főbejárathoz csatlakoznak. A második bejárat a süllyesztett udvarról nyílik. Mindez olyan, szó szerint sokoldalú épületet eredményezett, amelynek nincs "hátsó" homlokzata.

A hagyományok és a modernség egyensúlya a kulcs, amely egyféle szimbiózist tesz lehetővé, amelyből fenntartható megoldások születnek és amely a fiatalabb generáció jelenlétét tükrözi. A tervezők kiterjedt tanulmányokat folytattak az iszlám ideológiáról és a holland kontextusról. Kísérletük tárgya, hogy kortárs épületet hozzanak létre hagyományos iszlám építészeti alapokon, mint például a geometrikus alapelvek, a kint és bent közti átmeneti zónák kezelése vagy épp a belső kert. Nem is annyira a díszítőelemek másolása, sokkal inkább az iszlám szimbolizmus játszott nagy szerepet a tervezésben. Az iszlám vallásgyakorlás öt alaptétele, amelyeket az iszlám öt pillérének is neveznek, az épület számos rétegében testet ölt, így például a bejárati kolonnád oszlopaiban.

Az épület alaprajzi rendszerét három koncentrikus gyűrű alkotja: a külső körben helyezkednek el a kiszolgáló és kiegészítő funkciók, a belső körben az építészeti program magját is alkotó fő funkciók, míg a kettő közt oszlopsorokkal határolt közlekedő húzódik. A homlokzat függőleges tagolása által az ég felé irányul és magasabbnak mutatja az épületet. A téglaborítás a hagyományos iszlám virágmintákat idézi meg.

Atelier PUUUR