Közélet, hírek

Tisztújítás a BÉK-ben: megválasztották az új elnökséget

2022.06.24. 11:22

Az elnök Eltér István, az alelnök Herczeg László lett, elnökségi taggá pedig Lente Andrást, Prof. Dr. Kiss Gyula DLA-t és Wéber Józsefet választották. Az új vezetőség két éven keresztül végzi munkáját.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, június 23-ra szervezte rendkívüli tisztújító taggyűlését a Budapesti Építész Kamara. Erre azért volt szükség, mert Csapó Balázs, a BÉK előző elnöke támogatottság hiányában áprilisban lemondott posztjáról, miután a küldöttek elutasították elnöki beszámolóját. 

A tisztújítás eredményeként most megválasztották a teljes új vezetőséget. Az elnök Eltér István, az alelnök Herczeg László lett. A elnökség tagja Lente András, Prof. Dr. Kiss Gyula DLA és Wéber József, a pótküldöttek pedig Dévényi Tamás, Dobrányi Ákos, Emődi-Kiss Tamás, Szécsi Zoltán DLA és Zimborás Gábor. A rendes tisztújítás 2024-ben esedékes, így a most megválasztott vezetők két éven keresztül végzik munkájukat.

Eltér István a BÉK honlapján elérhető programjában így fogalmazott: "A BÉK elnökségének lemondása után számos felkérést kaptam, hogy vállaljam el az elnöki posztot. A Jelölő Bizottság felkérésére - legfeljebb két évre - elvállaltam az elnökség vezetését természetesen csak akkor, ha nem találnak megfelelő jelöltet. Nagyon fontosnak tartom ugyanis, hogy a BÉK a lehető legrövidebb időn belül kapjon egy új vezetést annak érdekében, hogy az eddigi eredmények megmaradjanak és a tagság se érezze a válságot. Határozott elvem az, hogy minden, ami érték, azt meg kell tartani. Nem kell változtatás csak olyan esetben, amikor a működést a gazdasági, politikai, közegészségügyi, törvényi változások szükségessé teszik."

Elképzelései alapján a titkárságot, a költségvetést, a honlapot, a Budapest Legendát, a szakmafelügyeletet, a Budapest Nívódíjat, a FEB-et, valamint az Etikai-Fegyelmi Bizottságot érintően nem esedékes változás, ugyanakkor például a FUGA -t illetően igen: "Fontos, hogy a FUGA hosszútávon, jó minőségben fennmaradjon korábbi kiváló működéséhez méltóan. Ennek érdekében rövid és hosszú távú tervet kell készíteni. A vezetői állásokra pályázatot kell kiírni." Emellett a továbbképzés, valamint a kamarai biztosi rendszer területén is újítások várhatóak. Gondolatait azzal zárta, hogy a második év végére folyamatosan fel kell építeni egy olyan fiatal csapatot, akik hosszabb távra átvehetik a BÉK irányítását.