Épületek/Középület

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

2013.01.14. 14:26

2012. április 28-án nyílt meg Poroszlón a a Tisza-völgy és a Tisza-tó élővilágát bemutató Ökocentrum, amely Kertai László Ybl-díjas építész utolsó munkája. A változatos tömegformálású épület fő attrakciója az óriási akváriumrendszer, emellett a látogatók kilátóteraszról szemlélve és tematikus szabadtéri bemutatóhelyeken végigsétálva ismerhetik meg a páratlan adottságú természeti környezetet.

Előzmények

A 2005-ben elkészült elvi építési engedélyezési terv egy hosszabb távú vizsgálat, elemzés során kidolgozott tervezési programra épült fel, amely a látogatóközpont funkcionális szolgáltatásának alapelveit fogalmazta meg, miszerint az épület célja a Tisza-völgy, a Tisza-tó kialakulásának, élővilágának bemutatása.

Az Ökocentrum az épített elemek, technikai eszközök, élővilág bemutatók segítségével élményszerű, információközlő, oktató és egyben szórakoztató funkcióknak ad teret. Az elvi engedélyezési terv több telepítési lehetőséget vizsgált meg, amelyek közül a szabályozási terven szereplő védett területsáv, valamint az árvízvédelmi területen az árvízvédelmi védőgát környezetét jelölte ki az építkezés helyszínéül. Az Ökocentrum 2008. december 3-án kapott engedélyt, majd 2012-ben adták át az épületet.

Területi adottságok

A szabályozási tervben kijelölt helyszín az árvízvédelmi rendszer szivárgó csatornája és a Fő út közötti É – D-i irányú, mély fekvésű terület, amelyet nyugat felől csapadékvíz-elvezető árok és nádas sávja határol. A helyszín ligetes, facsoportos, erdőrészletekkel, zsombékos vízállásos területekkel, gazdag növényzettel változatos tájat alkot. A programalkotók nem véletlenül jelölték ki a Tisza-völgy és a Tisza-tó élővilágát bemutató kiállítás területének e gazdag adottságú környezetet.

A geodéziai felmérés, valamint a talajmechanikai szakvélemény szerint a mély fekvésű terület alatt közel 4 m vastag kövér és sovány agyagréteg helyezkedik el. A vízzáró réteg védelme érdekében a tervezett épület alapozási síkját meg kellett emelni, így az épület közvetlen környezetében 3-4 m magas feltöltés készült.

Beépítési terv, telepítési javaslat, tervezési program

A tervezés alapjául szolgáló egyeztetett tervezési programok szerint az Ökocentrum a vízfolyások (esővíz-elvezető árok, szivárgó csatorna) közötti területen épült fel. Az épületet kiszolgáló út, a parkoló és a gyalogos bejárati felületek a feltöltött térszinten kaptak helyet. A program szerint a tervezési terület déli részén épült meg a rendezvénytér földrézsűs lelátókkal, színpaddal, jelentős méretű színpad-előtérrel, mely lehetőséget ad a szabványméretű játéktér kialakítására is. A rendezvényterületen, a lelátó alatt kétnemű és akadálymentes vizesblokkot alakítottak ki. Jelentős építmény a Fő utca 127 hrsz. telkén meglévő, felújítandó műemlék tájház. A program szerint itt horgász skanzent, továbbá kézműves bemutatót, valamint az ökopiacot hoznak létre.

Az Ökocentrum szabadtéri programjainak az alábbi területek adnak helyet:

  • szabadtéri, többfunkciós rendezvénytér
  • gyermekjátszóterek
  • pihenő ligetek
  • fűzépítmények, fűz-labirintus
  • erdei játékok, meseházak, növényhajlékok, gerenda-utak
  • dámszarvasok területe, állatsimogató
  • pelikán, kormorán, vidra vízi telepek
  • gyermek vízi kalandtér

A lápos, mocsaras madártelepen mocsári-, illetve ékszerteknős-, továbbá békatelep-bemutatókat, lepkeházat, valamint mocsári farkas telepet alakítottak ki, a látogatók számára fa dongajárdákkal. A tervezési területen két fahíd épült, az egyik az esővíz-csatorna, a másik a szivárgó csatorna felett vezet át. A Tisza-tó partján egy stég-cölöpös hidat és 4 db mozgáskorlátozott horgászhelyet alakítottak ki. Az Ökocentrum központi épületét a Fő útról lecsatlakozó parkoló szolgálja ki.

Ökocentrum Látogatóközpont épülete

Funkcionális elrendezés

Az épület négyszintes, kétszintes pinceszint + földszint + I. emelet + padlástér kialakítású, kilátóterasszal és toronnyal kiegészítve. A szimmetrikus elrendezésű épület központi terében helyezkednek el az akváriumok, kiállítóterek, a 3D-s mozi, a konferenciaterem, valamint a központi teret két oldalról körbevevő sávban a fő funkciókat kiszolgáló helyiségek találhatók. A központi főbejárat fölött magasodik a kettős tornyú kilátótorony építménye, amelyben lift és lépcsőház kapott helyet.

Pinceszint

A pince két szint magasságú központi terében kapott helyet az épület kiemelt látványossága, a közel 700.000 literes édesvízi akváriumrendszer, amely a Tisza-völgy vízi állatvilágát mutatja be tematikus program szerint. Az akváriumok a központi tér falai mentén helyezkednek el, a látogatók rámpás közlekedőn járják körbe az akváriumokat. Az átlátszó, íves plexi folyosó felett a nagy ragadozó halak átúsznak a központi akváriumba.

A nézőtérrel rendelkező állatshow területe egyben pihenőhelyként is szolgál. Az akvárium tér körül helyezkednek el két szintben a kiszolgáló funkciók: vízgépházak, szellőzőgépházak, raktárak, takarmány-előkészítők, állatkaranténok és egyéb kiegészítő helyiségek. A szinteket a látogatólift és lépcsőház mellett gazdasági lift is kiszolgálja. A mozgáskorlátozottak részére egy egyállomásos liftet építettek be. Az akváriumok szélső felületeinek természetes megvilágítását egy ferde üvegablak-sáv biztosítja, a biológiai szűrő helyiségéhez hasonlóan.

Földszint

A központi főbejárat a két lift és lépcsőház toronyépítményei között kapott helyet. A főbejáratra szervezett előcsarnokból lehet megközelíteni a központi tematikus kiállítóteret. A kiállítótér külső üvegfala mentén, üvegpadlón keresztül lehet lelátni az akváriumokra, a tér közepén lévő üvegpadlón át pedig rálátni a nagy ragadozó halak akváriumára, vízfelületére. Az előcsarnokhoz kapcsolódik a pénztár, az információ, az irányító központ, a büfé, az ajándékbolt, a gazdasági bejárat, a szükséges kiegészítő helyiségekkel.

Az előcsarnokból nyíló közlekedőre szervezetten helyezkedik el a látogatókat kiszolgáló vizesblokk, valamint az 50 férőhelyes 3D-s mozi vetítőgépházzal, zsilipekkel. Az emeleti szintre a kiállítótérből két belső lépcső vezet fel. A 3D-s mozi többfunkciós, egyben hangok termeként és relaxációs térként is működik.

I. emelet

Az első emelet a földszinthez hasonló kialakítású. Az előcsarnokból közelíthető meg a 100 fős konferenciaterem, a látogatói, illetve az üzemi vizesblokk, valamint az irodák. A konferenciaterem mobil berendezéssel és felszereléssel rendelkezik, a székek és kellékek a raktárakban elhelyezhetők. Az önállóan is működtethető időszakos kiállítótér teret adhat a konferenciákat kiegészítő kiállításoknak, valamint a szervezett vándorkiállításoknak. A két önálló kiállítóteremben makrovilág, földinfó, valamint elvarázsolt vízi játszóvilág kiállítása található.

Padlástér, tető- és kilátóterasz

A központi terek felett tetőterasz található, mely nappal kilátó, este pedig csillagnéző, pihenő terület is lehet. Megközelítése a lépcsőházon és liften keresztül lehetséges. A két magastetős padlástérben kaptak helyet a gépészeti terek, a szellőzőgépházak és a kazánház. A lépcsőt, illetve liftet rejtő toronytestek két kisebb és egy nagy fedett, körpanorámával rendelkező kilátót hordoznak.

Debrecen, 2012. augusztus

Kertai László
Ybl-díjas építész