Technológia

Tetőablak trend: energiamegtakarítás és újrahasznosíthatóság

2020.03.12. 11:16

Nem csupán a zöld vagy éppen hightech irodák, netán a küszöbön álló szabályozásváltozásnak megfelelő alacsony energiafelhasználású lakóházak építésének elmaradhatatlan elemei a minőségi építőanyagok. Az alacsony energiafelhasználás igénye, sőt annak előírása is kedvez a minőséget előnyben részesítő tervezői- és kivitelező hozzáállás terjedésének. Így találkozik a gyártói és felhasználó törekvés például a Roto 100%-ban újrahasznosítható műanyag tetőablakainál. (X)

Nem kérdés: felújítás vagy építkezés során az ár mindig jelentős szerepet fog játszani, ám egyre több beruházó számára fontos az energiatakarékosság témaköre, vagy éppen a környezet védelmére kifejtett hatása. Az energiatakarékos üzem mellett a gyártók ma már törekednek arra, hogy a beépítésre szánt anyagok minél szélesebb köre környezetbarát, sőt újrahasznosítható legyen, de legalábbis minél alacsonyabb ökológiai lábnyommal rendelkezzen. Az alacsony energiafelhasználású épületek elmaradhatatlan elemei a minőségi tetőablakok. Bár korábban a műanyag ablakok nem jelentettek prémium megoldást, a Roto választékát nézve az állításnak pont az ellenkezője igaz: a 100 %-ban újrahasznosítható Roto tetőablak kifejezetten a magas minőséget képviseli.

 

Előtérben a merész formák

A Roto kínálatában a legváltozatosabb elképzelésekre, különleges formákra és igénybevételekre is van megoldás. A különleges formákra remek példa a fémlemezzel borított absztrakt építészeti műalkotás, a krakkói DomoDom, amelynek tetősíkjaiba is Roto ablakok kerültek. A garázsból merész, hullámzó formájú vendégházzá alakított épület belsejébe az épületburokhoz színben és energetikai mutatóiban igazodó ablakot kellett találni. Az ide választott Roto Designo tetőtéri ablakok antracit színű borítólemezei színben és formában is követik az építészetben uralkodó mai trendeket, így illeszkedve az épület külső megjelenését jellemző titáncink lemezborításhoz.

Funkcionális, egyben egyedi megjelenés

Ahogy azt a szakemberek tudják, a Roto tetőablakokra német pontosság jellemző, legyen szó bármilyen egyedi igényről. Ennek megfelelően épült Lengyelországban a Villa Nova Hotel, amely épületnél a hagyományos és modern stílusok egyesítését láthatjuk. Bár maga a hotel építészetileg nem kifejezetten látványos, különlegessége abban rejlik, hogy a környezete lélegzetelállító látványt nyújt a megszokott méreteknél nagyobb, 134/160 cm-es tetőablakokon keresztül: ki ne csodálná innen szívesen a hegyeket?

 

Több hasznos tér

Ha lakóépületről van szó, akkor rohanó világunkban a nyugalmat árasztó környezet megteremtése is gyakran cél. Ez a koncepció érvényesül a még építés alatt álló debreceni Péterfia Átriumházban. A kivitelezés első ütemében 80 darab fa és műanyag Roto Designo R7-est építettek be. Ezek előnye, hogy magas billenési pontjuknak köszönhetően az átlagnál magasabbak is könnyedén használhatják az ablakokat, valamint nyitáskor sem foglalják el a hasznos belteret.

Látható, hogy az épület kivitelezése során felhasznált építőanyagok – így a tetőablakok – azt az alapkoncepciót erősítik, hogy fényes, világos terek tegyék élhetővé a lakásokat. A hasznos pihenőtereket az épülettömbök közötti modern átriumokban, a lakó és irodaházak belső kertjeiben alakították ki. A még idén elkészülő átriumház kellemes otthont teremt a belvárosi környezetben.

Akár fa, akár műanyag tetőablakot választunk, a Roto termékei nemcsak dizájnosak, de hozzájárulnak az energiatakarékos épületműködéshez is. További információt a Roto oldalán talál.