Nézőpontok/Vélemény

Tervtanács előtt Paulinyi Gergely Meder utcai kikötőterve

2005.03.30. 22:00

Paulinyi a kontextustól való eltérést lényegében terve karakteres jegyeként határozta meg, a tető bejárhatóságát pedig a majd arra járók vizuális élményének remélt fokozása miatt tartotta fontosnak.

A Fővárosi Tervtanács tegnap bírálta - Koris János opponens részvételével - a Paulinyi Gergely (Mérték Építész Stúdió) irányításával tervezett új kikötőt, amely a XIII. kerületi Meder utcánál épül majd meg a közeljövőben. Abban, hogy az épület a hazai építészeti gyakorlathoz mérten mindenképp formabontó tömegalakítással bír, a résztvevők mindannyian egyetértettek. Kapy Jenő hozzászólásában külön hangsúlyozta, hogy jól látható, a terv rezonál az elmúlt évek nemzetközi fejleményeire, különös tekintettel az ipari formatervezés és az építészet jelenkori egymásra hatására, amely a "nem-szokványos" (non-standard) építészetben a leginkább meghatározó manapság.

Ugyanakkor Kapy leszögezte, ez az új designszemlélet igen jelentős mértékben követeli meg új építőanyag-technológiák kidolgozását. Ily módon pedig az ekképp formált épületek megvalósításának kulcskérdése az anyaghasználat és a kivitelezés minősége. Ezzel mások mellett Skardelli György és a terv opponense is messzemenően egyetértett, illetve a Schneller Istvántól elhangzott - egyébként elismerő - tervtanácsi összefoglaló is hangsúlyozta e szempontok jelentőségét.

A tervezőhöz feltett kérdések közül Pongrácz Kataliné a helyszín és az épület egyelőre megoldatlannak tűnő világítástervezői összefüggéseire, Kőnig Tamásé az épület és környezetének összhangjára, Schneller Istváné pedig az épület tetejének gyalogos bejárhatóságára vonatkozott. Paulinyi a kontextustól való eltérést lényegében terve karakteres jegyeként határozta meg, a tető bejárhatóságát pedig a majd arra járók vizuális élményének remélt fokozása miatt tartotta fontosnak. Ugyancsak problematikus kérdésnek tűnt az épület téli üzemeltetése, amely a továbbtervezés során mindenképp megoldandó feladat. Miként azzal is számolnia kell majd a tervezőknek, hogy az épületben fontos látszóbeton-felületek jó minőségű megalkotására vajon képes-e a hazai kivitelező ipar.