Épületek/Irodaépület

Tér a térben - 235 iroda

2018.05.28. 17:00

Ipari elemek, rusztikusan kialakított épületbelső. Aki kedveli az amerikai életérzést, az angolszász hangulatot vagy a New York nagyvárosára emlékeztető hangulati elemeket, annak érdemes szemügyre venni a Hadnagy Tímea által tervezett 235 filmes cég Király utcai birodalmát. Vörös Krisztina írása. 

Bérházból irodaház

A cég hosszú éves keresgélés után találta meg és döntött a belvárosi bérházból átalakított Komplex irodaház mellett, amely korábban művészeti központként funkcionált a városban, kortárs kiállításoknak és rendezvényeknek adott otthont.

A 470 m2 alapterületű iroda igazi „tér a térben” kialakítást kapott – mesélte Hadnagy Tímea belsőépítész. Megőrizve a hely sajátos adottságát és a nagy összefüggő tágas tereket, légies polcrendszerekkel és hangszigetelt üveg térelválasztókkal oldották meg a filmgyártás három munkafolyamatának elkülönítését. Ezáltal a munkára szánt terek egy egységet alkotnak, de mégis különállóak.


 

Ergonómikus kialakítás

A kreatív ipar számos területéről érkező munkatárs számára fontos volt, hogy a „közös egész” részeként egy térben mozoghasson, de a koncentráltságot igénylő munkafolyamatok elvégzéséhez alkalmas terek is létrejöjjenek. Mindez kihívást jelentett, hiszen a cég profilját és méretét tekintve van időszak, hogy akár 50 munkatárs is tevékenykedik a falak között egyidőben. A térszervezési koncepciónak köszönhetően fokozatosság jellemzi a környezetet, senki nem zavar senkit. A nyitott irodarészek elrendezése megteremtette az egyes részlegek számára az alkotóműhelyekre jellemző munkakörnyezetet, ám a csöndet és elszigeteltséget igénylő részfeladatok terei is megtalálhatóak az elszeparáltabb szegletekben.


 

Az indusztriális és loft stílus keveredése

A barátságos és hívogató belső térbe való belépésünkkor az eredeti állapotában meghagyott téglaburkolat szembetűnő, jól illik hangulatában a feketére festett fém- és faszerkezetekhez. Az ipari stílusú loft irodába izgalmas természetközeliséget visznek a zöldnövények, a sötétbarna nyers fa nyílászárók, a gondosan kiválasztott mobil bútorok, kiegészítők és a tulajdonosok személyes tárgyai/ereklyéi.

A tágas, nagy betekintést engedő ablakok fényárba borítják a központi helységeket, ám az egyedi gyártású textíliák által félhomály és teljes sötétség is fellelhető az azt preferáló munkafolyamatok számára kialakított részekben. 


 

Személyes és otthonos

Az iroda igyekezett természetes anyagokkal dolgozni, így rengeteg a fafelület, melyet fémmel kombináltak. A kollegák többsége művészeti vagy kreatív területről érkezik, így nem csoda, hogy az irodában fellelhető  alkotások és egyéb kiegészítők túlnyomó része saját tervezésű vagy személyes kötődésű tárgy. Az iroda maximálisan „dog friendly” szemléletet képvisel, a behozott háziállatok szinte minden sarokban találnak egy ivótálat.


 

Vörös Krisztina