Design/Formatervezés

Tavaszra kinyílt a MÁK!

2010.05.05. 14:14

Kortárs kézi szőttes, buja lugas, acél és Thonet, őszinte anyagszerűség egy Budapesten elfeledett műfajjal, a gastro bistroval párosítva. Fónagy Dóra építész-belsőépítész és Dávidházi Panni trendkutató legfrissebb munkája, a MÁK bistro 2010. április 16-tól várja a monarchiás-kortárs fúziós magyar konyhára és belsőépítészetre éhes vendégeket a belvárosban.

Hild József 1846-ban emelt háza a designfocus stúdió legújabb munkájának helyszíne. A műemlék klasszicista épület földszintjén található az „L” alaprajzú MÁK bistro. A ház monarchiás múltja ihlette meg a tulajdonost, Benkő Zoltánt – aki egy személyben gasztronómiai szakértő – és Fónagy Dórát a hagyományokhoz és manufakturális gyökerekhez visszanyúló design stratégiai koncepció kidolgozására. Kulináris és téri koncepcióban azonos programot követtek: a tradíció és kortárs művészet ötvözése jelölte ki a főbb irányokat. A fúzió szervessége hasonló ahhoz, mint ahogy egy családfa épül. A nagyapa identitása, tárgyaihoz köthető személyiségjegyei öröklötten tovább élnek a gyermekekben, új stílusjegyekkel és tendenciákkal gazdagodva. E rétegzett történetiséget írja át a mai szemlélet, mely stratégiailag épül a hagyományokra. 

 
 
 
 
 
Családiasan gondoskodó, lakásléptékű a tér, amit az anyagokban rejlő művészeti érték, a látszó struktúrák, a kő és a régi bontott fa felületek anyagszépségének feltárásával ért el a tervező. Történeteket rejtő, generációkat kiszolgált Thonet székek, 1900-as évek eleji lavórok, melegen hengerelt acél a transzparens borhűtőben, hagyományos lakatosmunkával készült üveg és fémszerkezetek, nyers csomópontok erősítik az enteriőr közvetlenségét. Lényeges kulcsszó volt a tervezés során a nemzetközi tendenciákban megjelenő well-being kifejezés. Ez az egyre inkább tudatosan kezelt emberi igényt, az ellazulás iránti vágyat fejezi ki. Az otthonokban, éttermekben, bárokban, hotelekben vágyott relaxációs élményt. Az élménynyújtás, mint szolgáltatás gondolata erősítette meg az őszinte tárgyak és eszközök alkalmazását.
 
 
 
 
 
Stratégiai elem továbbá a lugasra hangolt növényinstalláció. Jelenlétével átformálja a bárpult klasszikus megjelenését, és mintegy kerthelyiséggé változtatja a belső teret. A koherens, építészetben és gasztronómiában párhuzamosan fejlesztett koncepció háttere az a többéves barátság, mely Benkő Zoltánt és Fónagy Dórát összeköti. Az ausztriai Parndorf mellett, egy antikvitásokat gyűjtő kastélyban találtak rá a katonai írnok-asztalkára, ami a fogadótér domináns elemévé vált. Zalaegerszegen pedig arra az üzemre, ahol beletanultak a szövés folyamatába, és saját kezűleg elkészítették az első mintadarabot a széksor szövetéhez. 
 
Nem jelenik meg közvetlenül a mák a térben. 'Mákság' működik helyette. Sales és kommunikációs szempontból nézve, 'mákul' beszéltünk..” – mondja Fónagy Dóra a bisztró koncepciójáról.