Emberek/Interjú

Tapogatózás van

2009.03.13. 09:42

„Karácsony előtt tudtuk meg, hogy megvan a 2009-es évünk” - mondja Finta József, akit a munka-jaj fókusztémában arról faggatunk, hogyan érinti irodáját a gazdasági válság. Finta szerint  2010-ben, a választás évében lesz a nagyobb válság.

Építészfórum: Hogy érinti Önöket a gazdasági válság? Visszamondtak megbízásokat, számítanak erre?

Finta József: Karácsony előtt tudtuk meg, hogy megvan a 2009-es évünk. Nagyon fontos kérdés, hiszen negyven emberünk van. Sem én, sem Guczogi György ügyvezető társam nem vagyunk arra képesek, hogy embereket bocsássunk el. Március-áprilisig eleve megvoltunk, de karácsonykor az is világos lett, hogy utána sem lesz nagyon nagy baj. Egy nagy munkánk van, ezzel kihúzzuk az évet. Egy másik nagy munkánk, pont a hitelválság miatt, az engedélyezési fázisig juthat el. Tapogatózás van, bel- és külföldön egyaránt, de ez még nagyon szubjektív és képlékeny.

ÉF: Mire számít, az év második felére enyhülhet a válság?

F.J.: A 2009-es év átmeneti horror, 2010-ben, a választás évében lesz a nagyobb válság. Nem hiszem, hogy beindul az ingatlanüzlet. A hitelválság a legnagyobb befektetőket sújtja, így nem hiszem, hogy gyors kilábalás várható.

ÉF: Szükségesnek tartaná a szakmai párbeszéd intenzívebb megindulását? Egy nagyobb összefogás tompíthatna a helyzeten?

F.J.: Feltétlenül szükségesnek tartanám, hogy minden téren létrejöjjön egy széleskörű szakmai összefogás (pályázatok, versenyek, tervezési díjak, szakmai – üzleti morál) meginduljon végre a valódi párbeszéd. Széleskörű párbeszédre lenne szükség, például a műemlékvédelemmel kapcsolatban. Talán körül kéne nézni Európában, hogy csinálják máshol mindezt.

ÉF: A szakmai párbeszéden túl, a politika, várospolitika szintjén szükség lenne-e valamilyen beavatkozásra, esetleg szabályok módosítására?

F.J.: Szemléletváltásra lenne szükség. Elsősorban az ügyintézés, engedélyezés területén. Erős, széleskörű párbeszédre. Ez elősegítene egy budapesti vagy akár országos fejlődést is. A várost érintő előkészítő munkákba, - ha egyáltalán van ilyen - be kéne vonni a szakmát. Ez a pénzvilág felé is üzenet értékű lenne.

ÉF: Említette az engedélyezés területét. Mire gondol?

F.J.: Az engedélyezési eljárásoknak egzaktabbnak, átláthatóbbnak, és főként sokkal gyorsabbaknak kellene lenniük. Egyértelművé kell tenni, hogy tulajdonos mit építhet és mit nem, már a szabályozások szintjén. Ezt nem lehet szubjektív szempontoknak alárendelni.  Az idei és a következő évben is nagyon fontos lenne, hogy ne bukjanak el nagy pályázatok, ahogy például a Kormányzati Negyed elbukott, hanem a piac azt látná, hogy igenis van komoly építési szándék.