Programok

Tállya, fejedelmek városa

2022.10.05. 10:04

Egy hegyaljai mezőváros évszázadai.
A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ kiállítása.

Köszöntőt mond Dr. Almássy Kornél, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatója, a kiállítást megnyitja Dr. G. Molnár Péter történész.

Tokaj-Hegyalja egyik legjelentősebb mezővárosa volt egykor Tállya, ahol a szőlőművelés és borkereskedelem több évszázados hagyománya különösen értékes szellemi és anyagi örökséget hozott létre.  A településen több éve folynak műemléki topográfiai kutatások, most ezek eredményeinek egy részét e kiállítás keretében, Tállya,  fejedelmek városa – Egy hegyaljai mezőváros évszázadai címen tárjuk a nagyközönség elé.

A kihelyezett érintőképernyőkön több mint száz érdekes objektum (épület, emlékmű, temető) történetét lehet interaktív módon megismerni. A látogatók érdeklődésüknek megfelelően barangolhatnak a különböző korokból származó térképeken, olvashatják a tematikusan rétegzett tartalmakat és böngészhetik a bőséges illusztrációs anyagot.

Kurátorok: Borossay KatalinDr. Csejdy Júlia, MÉM MDK
Digitális kurátor: Dr. Ruttkay Zsófia
Arculat és grafika: Kakuk Barbara, MÉM MDK
Projektmenedzsment: Balogh Viktória, MÉM MDK
Digitális alkalmazás: Karasz Dániel
Virtuális séta: Gaylhoffer-Kovács Gábor, MÉM MDK

A belépés díjtalan.

A kiállítás megnyitója 2022. október 6-án csütörtökön, 17:00-kor lesz. Megtekinthető: 2022. október 30-ig a nyitvatartási időszakban (szerda – vasárnap: 14:00 – 19.00).