Design/Formatervezés

Szőke Gábor Miklós és a racka juh

2014.04.22. 09:20

Szőke Gábor Miklós racka juhot készített a Szentendrei Skanzen számára. A Skanzen bejáratát őrző szobor a Bárány éve kampány esszenciális részeként jelenik meg, amely a régi magyar állattartásra reflektálva egy ősi juhfajtát, a racka juhot formázza köztéri szobor formájában.

A bárány multidiszciplináris jelentése az ókori kultúráktól a kereszténységen át a romantikus tájképfestészetig számtalan szerepben jelen van, mely lehet áldozat, lehet a balga tömeg része, lehet egy kedves szeretetre méltó romantikus figura vagy akár egy faltörőkos.

„Az általam teremtett bárány vagy racka esetében inkább „juh” áll a skanzen bejárata előtt méltóságteljesen, archaikus pozícióban, nyers acél lábain.

Fém csontvázán és izomzatán szőrét monumentális köztéri szobraim anyaghasználatához hasonlóan kaotikusan egymáshoz kapcsolódó fadarabok alkotják. A több, mint 1000 db natúr színű kőris léc puha gyapjúnak hat a hasonló elven hegesztéssel készült csontos arca mellett. Koponyájából kitüremkedő csavart, hegyes szarvai az égbe merednek, melyek a vázhoz, a lábakhoz, és a fejéhez hasonlóan szintén nyers acélból készültek.
A racka hegesztett acél szerkezetekkel való kísérlezetés legújabb eredménye, melynek újabb példái látnak napvilágot a közeljövőben különböző itthoni és nemzetközi projekteim kapcsán. Az SZGM racka nem ideiglenes installáció, hanem ezentúl állandó toteme a Szentendrei Skanzennek.” –mondta Szőke Gábor Miklós.

 

SZGM Works
SZGM on facebook
Dante Empire on facebook