Technológia

Színek és struktúrák Trondheimtől Abádszalókig

2020.08.13. 14:23

Rég megdőlt a mítosz, miszerint az alumínium csak unalmas szürke, vagy a külső behatások miatt hullámos és deformált lehet. A mai anyagok formagazdagsága ezt a környezetbarát, tetőn és homlokzaton is széles körben alkalmazott anyagot a modern építészet igazán sokoldalúan felhasználható elemévé tették.

Az alumínium homlokzati elemek - akár önmagukban, akár perforált lemezként alkalmazva -néha légiesen könnyed megjelenést kölcsönöznek az épületeknek, máskor robusztusságukkal sugallják a tartósságot és hosszútávú megbízhatóságot, legyen szó műemléki tető felújításáról vagy modern családi ház homlokzatáról. Noha az alumínium burkolatok korábban inkább középületeken találták meg helyüket, álljon itt három olyan lakóház, ahol az anyagválasztás során a színeknek is komoly szerep jutott. Nézzük a Prefa színes homlokzatburkolataiban rejlő lehetőségeket lakóépületek kategóriában!

Változatlan homlokzat egy életen át? Unalmas!

- Gondolta egy Reitzbach nevű német kisváros bádogosmestere, aki saját otthonán tesztelte szakmai tudását és formabontó ötleteit. Azzal tisztában volt, hogy ha alumínium homlokzatburkolatot választ, akkor egyhamar nem lesz szükség a lecserélésére, hiszen nagyon időtálló anyagról van szó. Így jött az ötlet: változzon a homlokzat! És ez a homlokzat változik, nem is akárhogyan - kaméleon módjára.

A megvalósításában partner a neves építésziroda, a Mauer & Partner terveire és a Prefa irrizáló homlokzatburkoló anyagára esett a választás. A Prefa kristályeffekt kompozit lemezburkolata  környezetére reagálva, a napszakoktól, évszakoktól, fényviszonyoktól függően a bronztól a zöldön át a liláig változik.

A homlokzat nem más, mint egy hatalmas életlen tükör, amely folyamatosan reflektál a ház természeti környezetére.

Az alapanyagok kiválasztása során fontos szempont volt a kedvező ökomérleg, ahogy a homlokzatburkolat esetén is ez volt az elv. Ez gyakorlatilag szinte elvárás a tőlünk nyugatabbra fekvő országokban, és szerencsére Magyarországon is egyre gyakrabban kerül a döntési szempontok közé a beszerzés során. Erre a kérdésre a Prefa kompozitlemezei valódi választ jelentenek, hiszen a fenntarthatóság szempontjait maximálisan figyelembe véve készülnek. Így magyar szemnek első blikkre költségesnek tűnő megoldás hosszú távon nem csak esztétikus, különleges, de megtérül, és még a környezetet sem terheli feleslegesen.

Prefa alumínium-kompozit lemezanyag: Alumínium lemez (szín- és hátoldalon), FR-magSzín: kaméleon, Spring LakeMéret: 4010 x 1500 x 4,0 mm-es, különleges méretekben is elérhető, vágható, marható, fúrhatóSúly: 7,5 kg / m2Bevonat: magas minőségű kétrétegű beégetett lakk, színoldalon Duragloss 5000, hátoldalon védőlakkBeépítés: szegecselt, ragasztott vagy csavarozott, alumínium vagy fa tartószerkezeten

Kemény munka és pasztellszínek Trondheimben

„Ha a probléma megfogalmazása korrekt, könnyű megtalálni rá a megoldást is" –mondja a norvég építész Sevrin Gjerde, akit joggal hívhatnánk az építészet Michael Claytonjának, a (szerk.), hiszen az évek alatt számos elsőre lehetetlennek tűnő projektet vitt sikerre, sőt kifejezetten kedveli az olyan feladatokat ahol komplex építészeti problémák várják. Trondheimben viszonylag kis területre kellett a lehető legtöbb lakást, és elegendő parkolót terveznie egy már meglévő élelmiszerüzlet megőrzésével, anélkül, hogy magasházban gondolkodna. Nem szokatlan feladat ez egy sokat látott építész számára, ezek a körülmények akár egy magyar megbízás feltételei is lehetnének.

A kemény kreatív munka eredménye pedig huszonhárom különálló családi ház, amelyek az égkéktől a téglavörösig öt különböző árnyalatban pompáznak.

A háztetők és homlokzatok kialakításáért Dag-Arne Gundersen felelt 15 fős bádogos csapatával, akinek ez volt az első Prefa projektje, így kész receptje sem a kivitelezéshez. Az elkészült házakat egyszerre teszi valószerűtlenné a tudatosan monokróm megjelenés és az anyagválasztás, a hatás egyszerre bájos és szürreális, mintha egy Wes Anderson filmbe csöppennénk.

Alapanyag:
alumínium, 0,7 mm Coil –Coating bevonattal
Színek: Új réz, galambkék, szürkészöld, szavannabézs, alumíniumszürke

Homokszínű vízparti ház Abádszalókon

Egy biztos: kevés olyan sokrétűen és kreatívan felhasználható homlokzati megoldás létezik, mint az alumínium homlokzatburkoló panelek, amelyek ökológiai lábnyoma meglepően alacsony. Alkalmazásuk kézenfekvő: számos szép, Év háza pályázaton vagy Év Tetője Nívódíj pályázaton díjnyertes projekt kapcsán találkozhatunk velük.

A színeknél maradva a tervezők az Abádszalókon épült ház hatalmas üvegfelületeihez és dinamikus formavilágához homokszínű, törtvonalú alumínium burkolatot választottak. A kivitelezők gyakorlott kézzel készítették el a hazai megrendelők számára családi házon talán még szokatlan homlokzat burkolását, de a végeredmény önmagáért beszél.

Prefa FX.12-es homlokzatburkoló panel 
SZÍN : 42 P.10 HOMOKSZÍN
KIVITELEZŐ : PLÉH-BOY KFT.

Tudjon meg többet a PREFA  termékeiről: