Közélet, hírek

Szerkezetkész a Corvin Irodák I.

2007.09.27. 11:34

Nem hordozott értékeket a Józsefvárosnak az a része, amelyen napjainkban a Corvin Sétány épül - mondta Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a Futureál keddi rendezvényén.

Nem hordozott értékeket a Józsefvárosnak az a része, melyen napjainkban a Corvin Sétány épül - mondta Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a Futureál Csoport keddi, szeptember 25-ei rendezvényén. Az estre abból az alkalomból került sor, hogy szerkezetkész lett a Corvin Irodák I. néven emlegetett épület. A reprezentatív partit a Stúdió 100 építésziroda (www.studio100.hu) tervei szerint épülő irodaház első emeletén tartották.

 

 

Csak az elfogultak, a terület iránt nosztalgiát érző emberek akarták minden áron a múltba betonozni azt a negyedet, amely nem jelentett mást, csak szegénységet, nyomort, szlömösödést - folytatta a főpolgármester -, s nagyszerű az a vállakozás, melybe a Corvin Sétány beruházói kezdtek, hiszen nem valahol a város szélén elhelyezkedő zöldmezős projektről, hanem a befektetőt leginkább megterhelő városrehabilitációról van szó.

 

 

Hogy Demszky Gábor szavai vitathatóak, azt a sok csatározás is mutatja, melyek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a beruházók között zajlottak az elmúlt években. Noha a főpolgármester a Józsefvárosról beszélt, szavai azért felelőtlenek, mert többek között a VII. kerületi zsidónegyed értékeinek jelentős mérvű pusztítását is a szegénységre, a szlömösödésre való hivatkozással legitimálták. Ez a párhuzamosság, ez a kimondatlan, akár kódoltnak is tekinthető (ám mindenki számára jól megfejthető) üzenet megadja a Főváros központi ideológiáját, miszerint a lepusztult városnegyedeket bátran le lehet radírozni. Ha Demszky Gábor ezt nem így gondolta, akkor nagyon rosszul fogalmazott... Egy felelős politikusnak ma Budapesten a nagyarányú fejlesztések, a magas színvonalú kortárs építészet és a kulturális örökség harmonikus együttélésének megteremtéséről kellene beszélnie. Abban ma már nincs vita, hogy a súlyosan lepusztult városrészek rehabilitációjának gyökeresnek kell lennie, ám ez nem összeegyeztethetetlen a város történeti értékeinek, miliőjének megőrzésével.

 

 

Komoly politikai támogatást élvezett az esemény: miután Futó Péter, a Futureál Csoport elnöke ismertette a Corvin Sétánnyal kapcsolatos tudnivalókat (melyekkel az Építészfórum több ízben foglalkozott már), Horváth Csaba, főpolgármester-helyettes, Csécsei Béla, a VIII. kerület polgármestere és Dr. Gotthard Gábor, a VIII. kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője üdvözölte a nagyszabású projekt indulását.

 

A Sétány építészeti koncepcióját Radványi Gábor, a Futureál főépítésze ismertette, majd jelképes alapkőletételre került sor: az alapkő egy üveglap volt (sic!), melyen a beruházók és a politikusok együttesen helyezték el aláírásukat.

Elhangzott, hogy hamarosan beindul az a projekt is, melyet helyi vállakozók és civilek kezdeményeztek, s amelyhez az önkormányzat segítséget nyújtott. Céljuk, hogy a West Balkán nevű szórakozóhellyel együttműködve rekonstruálják a Pál utcai fiúk grundját, s a témához kapcsolódó kulturálisn központot hoznak létre a Tömő utca és a Nagytemplom utca sarkán álló két házban. Bár elsősorban üzleti vállakozásról van szó, jól mutatja a lakók igényét a terület eredeti miliője iránt. Az eltűnőben lévő világot díszletként újjáépítik.

szöveg + kép: hp