Épületek/Középület

Szép, fenntartható és még mediterrán is

2019.02.08. 07:00

Ki ne szeretne olyan házban élni, ahol óriási erkély, négy hálószoba, nappali, mosókonyha és három fürdőszoba áll rendelkezésre, az egész úszik a fényben és még az imádott Barcelona és tenger is csak húsz kilométerre van? A saját medencéről, a buja helyi növényeket rejtő kertről még nem is beszéltünk. De most igen.

Ki ne szeretne olyan házban élni, ahol óriási erkély, négy hálószoba, nappali, mosókonyha és három fürdőszoba áll rendelkezésre, az egész úszik a fényben és még az imádott Barcelona és tenger is csak húsz kilométerre található? A saját medencéről, a buja helyi növényeket rejtő kertről még nem is beszéltünk. De most igen.

Nem mindennapi társasházprojektet fejeztek be Barcelona környékén a közelmúltban. A komplexum az Espai Natura névre hallgat, utalva arra, hogy itt bizony a természet, s azon belül is a fény, a benapozottság és a szellőzés fontos elemei nemcsak az építészeti struktúrának, de a nem mindennapi esztétikai élményt nyújtó dizájnnak is. A Bailorull (Manuel Bailo, Rosa Rull) névre hallgató nemzetközi építészeti iroda, mely számos igen izgalmas projektet jegyez, a különleges társasházat a Barcelonához közeli kiváló közlekedési csomópontban, a katalán világvárostól 20 km-re hozta létre. Szójáték a névvel, hogy Katalónia egyik közeli térségét épp Espai Naturalnak hívják, mely gyönyörű növényzetéről és megkapó földrajzi adottságairól híres. Mi magunk is laknánk a házban, olyan szép.  

 

Az építészek három alapelvet követtek a tervezés során. Elsőként, az elmúlt hét év ingatanpiaci krízisére reagálva tágas és flexibilis lakásokat építettek, melyeket a családok tulajdonképpen úgy tudnak kihasználni, ahogy aktuális élthelyzetük diktálja. (Az alaprajzok könnyen alakíthatóak.) A második szempont az energetikai optimalizálás volt, minden lakáshoz tágas, csupa üveg borítású erkélyt terveztek, ami nemcsak a benapozást, de a természetes szellőzést is segíti. Ez egyszersmind, mivel verandaszerű, klimatizált helyiségként is funkcionál. A harmadik szempont pedig természetesen a manapság már minden tervezésnél elengedhetetlen fentarthatóság volt, illetve mindenféle ártalmas anyag felhasználásának kizárása.

 

Ami magát az építészeti megoldásokat illeti, az épület egyszerre kompakt és lépcsőzetes kialakítású, az utca topográfiájához igazodik. Mindegyik lakásban négy hálószoba (ebből három duplaágyas), nappali, előszoba, közlekedő folyosó, konyha, mosókonyha és egy 1,8 nm széles erkély található, mely a lakás teljes szélességéhez igazodva átmenetet képez a külső és belső tér között. A nyugati homlokzat lakkozott gesztenyefa, háromrétegű üveg és előregyártott betonelemek kombinációjából készült olyan módon, hogy télen megtartsa a meleget, nyáron viszont a szellőzést segítse elő. A lakás egészén végigfutó üvegfal illetve üveg tolóajtó révén nemcsak az erkélyről, de a lakásokból is látni a teljes panorámát. A cikk szerzője csendesen megjegyzi, érződik, hogy az egyik tervező nő (Rosa Rull), az életminőséget, a fény maximalizálását és a kifejezetten kellemes formákat ilyen módon valószínű inkább egy nő tudja ennyire előtérbe helyezni egy épületben.

Az épületben a lakások elhelyezkedése, beosztása és a hosszan végighúzódó erkélyek miatt nem szükséges a légkondicionálás, ezzel is a környezetbarát szempontokat helyezve előtérbe. A kivitelezés során ráadásul arra is figyeltek, hogy mind az az anyagok, mind az alvállalkozók és szolgáltatók a közelből származzanak.

Mindezek tetejében a társasháznak uszodája és saját kertje van a környékre jellemző növényfajokkal. Nyilván egy ilyen társasházhoz kertész is dukál.

Szívesen áthelyeznénk mi is az Espai Naturába a szerkesztőséget.

KA