Egyéb cikkek

Szentendre Dunakorzó környezetalakítása

2007.06.08. 10:58III. díjban részesült 7. bírálati sorszámú pályamű: Garten Stúdió Kft.

III. díjban részesült 7. bírálati sorszámú pályamű: Garten Stúdió Kft.
Tájépítészet: Vastagh Gabriella, Steffler István, Kontra Dániel, Salgó Borbála, Stéhli Zoltán
Építészet: Dobrányi Ákos, Szász Judit, Romhányi Tamás
Látványtervek: In ex cad Stúdió

 


Részletes bírálat:

A pályamunka többféle, nagyon jó koncepcionális javaslatot felvet, de egyiket sem tervezi végig következetesen. Így a kidolgozott javaslat a parti sáv egy részének megnyitására, és néhány városépítészeti elem elhelyezésére korlátozódott.


A korzó középsőrészén épít mobil gátat. A Dunára vezető utcák kifuttatása a vízfelületre mindössze két ponton jelenik meg. Ráadásul a Péter Pál utcánál kivezető gyalogos tengely magasságilag törtvonalban alakítható ki.

A partvonal rézsűjét csak néhány ponton tagolja. A partra javasolt, öncélú „moló-kilátó”elhibázott része a tervnek.


Kedvező és bátor építészeti gesztus lehetne a Művelődési Ház mellé tervezett színpadtér pavilonszerű építménye, de a meglévő tornác elbontása erősen megkérdőjelezhető cselekedet. Továbbá az udvarban tervezett színpad és lelátó viszonya sem teljesen megoldott. Víziszínpad kialakítására nem tesz javaslatot.


Ökológiai szempontból a gát Duna felőli oldalára javasolt rézsűmegkötés a felület biológiai aktivitás értékeit növeli. A meglévő növényzetet csak bizonyos mértékig bontja meg, ahol a töltés megszakítása miatt a terepszintek is változnak. Helyükre viszont új fasort is telepít. Gondoskodik a korzó virágdíszítéseiről is.


Árvízvédelmi szempontból előnyös, hogy viszonylag szűk helyen nyitja meg a partszakaszt. Viszont magas mobil gát építése szükséges és többféle mobil gáttípust használ.

Forgalmilag módosítással javasolható, mert jelen formájában Szentendre belváros közlekedéstervezéséhez nem illeszkedik megfelelően. Kimondottan szellemes a parkoló megoldása, azonban szervizépületet nem tervez.