Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

„Szemközt komoly szeszekkel” - Pálinkaház, Békéscsaba

2012.05.10. 12:40

Mindig nagy dilemma, hogy szabad-e, lehet-e ismételni az időt, szabad-e ma újból megépíteni azt, ami már elmúlt. A szakértő többség nyilván azt mondja, hogy nem. A pálinkafőzésben sikeres békéscsabai cég viszont úgy döntött, hogy számukra az építészet kiemelten fontos kommunikációs elem, és a tradíció mai világunkhoz idealizált romantikája vevőt hoz és tart meg - főleg a csabai ipari park szomszédságában. Hrabovszki Pál és Hrabovszki Balázs pálinka tanyájában ipari, kulturális és igazgatási funkció került egy fedél alá egy podsztyenás (előtornácos) házat idéző-ismétlő házban. Szeretjük vagy sem, a pálika fő, az üzlet megy, a ház működik. S ezen érdemes egy kicsit elidőzni.

Pálinkaház Békéscsabán

A pálinkafőzdét, mely az akkori szükségleteknek teljesen megfelelt, a 80-as évek közepén terveztem jelenlegi helyére. Már akkoriban is követelmény volt a pálinkafőzdékkel szemben, hogy ne csak főzde, hanem valamilyen közösségi tér is legyen benne. Így a legtöbb főzdében van olyan hely, ahol a várakozó ügyfelek idejüket biliárdozással, sakkozással vagy kártyázással tölthetik.

 

 

Az évek során azonban nagyban fellendült a társadalom érdeklődése a minőségi pálinka autentikus környezetben történő fogyasztása és maga a pálinka főzésének mikéntje iránt. Ezzel együtt a falusi élet és a pálinkát adó gyümölcsök iránt is egyre többen érdeklődnek. Így szükségessé vált egy olyan épület kialakítása, ahol az érdeklődőknek be tudják mutatni a pálinkafőzés folyamatát, előadásokat, valamint a kóstolásokat is tudnak tartani. Mindezek mellett a cég fejlődése is sürgette az épület megújulását.

Tervezési terület

A helyszín Békéscsaba és Mezőmegyer között a régi 44-es főút mellett terül el. A környezet falusias jellegű, több tanya és lakóház is övezi a területet; igaz, ezen a területen a csabai ipari park folytatásaként viszonylag sok cég telephelye és székhelye is megtalálható. Sajnos a telek méretei és beépíthetősége igencsak behatárolta a lehetőségeinket.  

 

 

Az épület

A tervezés során fontosnak tartottuk, hogy – a csabai hagyományoknak megfelelően – a mi szívünkhöz is közelálló, úgynevezett „podsztyenás” (előtornácos) népi épületeket idéző kialakítást valósítsunk meg, mely a pálinkafőzés és a csabai kolbász mellett fontos szerepet játszik a város életében. Az épület átalakítása során a legnagyobb hangsúlyt a főhomlokzat kialakítására fektettük, mivel a főzdébe érkezőkben természetesen az kelti az első benyomást. Lényeges volt, hogy az épület ne egy feldolgozó üzem kinézetét adja, hanem egy kellemes, barátságos és hívogató parasztházhoz hasonlatos legyen. Így az ide érkezők később is szívesen emlékeznek vissza az itt eltöltött időre, és később is visszatérnek. Fontos volt, hogy – a régi épület bizonyos részeinek megtartása mellett – már egy meglévő formához is igazodni kellett. A belső terek kialakításánál (a már meglévő terek megtartása mellett) a földszinten az új látványfőzde, a kóstoló terek, a bemutatótér, az iroda és a raktár; míg az emeleten új irodák, valamint teakonyha és öltöző megtervezése volt a cél.

Hrabovszki Pál
(további részletek a műszaki leírásban találhatók)


Pálinka tanya Békéscsabán
vezető tervező: Hrabovszki Pál
tervezés éve: 2010
kivitelezés éve: 2010-2011
bruttó szintterület: 387,83 m2
építész munkatársak: Hrabovszki Balázs
szakági tervezők:
statika: Bánfi Ádám okl. építőmérnök
gépészet: Varga István épületgépész tervező
építtető/megbízó/fejlesztő: Kisrét Manufaktúra Kft.